"Tämä voi olla Suomen seuraava kultainen sukupolvi" – Ruotsalaiselta pelaaja-agentilta huima arvio suomalaisista superlupauksista

Suomella saattaa olla kasvamassa seuraava kultainen sukupolvi jalkapalloilijoita, uskoo ruotsalainen pelaaja-agentti Nima Modyr. Suomalaisen jalkapallon pelaajamarkkinat ovat kasvattaneet kiinnostavuuttaan hänen silmissään huomattavasti viimeisen parin vuoden aikana.

Muun muassa AIK:n Saku Ylätupaa, juuri Skotlantiin siirtynyttä Eetu Vertaista sekä kymmeniä muita, enimmäkseen ruotsalaisia nuoria jalkapalloammattilaisia edustava pelaaja-agentti Nima Modyr on kiireinen mies. Nyt on kuitenkin hetki aikaa hengähtää, kun siirtoikkunat ympäri Euroopan ovat vihdoin sulkeutuneet.

– Vihdoin kotona. Olen matkustanut viimeisen kuukauden putkeen, Modyr huokaa helpottuneena MTV Urheilulle.

Modyrin yksi näyttävimmistä käyntikorteista on tiivis yhteistyö maailman tunnetuimman pelaaja-agentin Mino Raiolan kanssa. Juuri umpeutuneessa siirtoikkunassa Modyr auttoi maaliin Raiolan asiakkaan, Tanskan entisen superlupauksen Emre Morin lainapestin Espanjan Celta Vigosta turkkilaiseen Fatih Karagümrükiin.

Emre Morin lainapestin ohella Modyr on ollut kätilöimässä lukuisia ruotsalaisten ja tanskalaisten pelaajien siirtoja Euroopan suurempiin jalkapallomaihin, erityisesti Italiaan.

Nyt Modyr on kuitenkin kääntänyt katsettaan yhä tiiviimmin Suomeen. Miksi ihmeessä?

Pohjoismaat nousussa Euroopassa

Pääosin Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa operoiva Modyr näkee Suomen luonnollisena askeleena toimintansa laajentamiselle jo maantieteellisistä syistä johtuen, mutta paljon painavampi peruste on täkäläisten pelaajamarkkinoiden potentiaali. Se on nousussa.

– Uskon paljon suomalaiseen markkinaan, Modyr vahvistaa.

– On aika luonnollista, että me haluamme olla osa suomalaista jalkapalloa. On asioita, joita Suomessa pitäisi tehdä ehkä hieman toisella tavalla, mutta mielestäni Suomesta tulee tällä hetkellä kuitenkin todella mielenkiintoisia pelaajia.

Suomen pelaajatuotanto on toki vielä matkan päässä kolmesta naapurimaasta niin laadussa kuin määrässä mitattuna, mutta Modyrin mukaan Suomi on siitä huolimatta selvästi osa Pohjoismaiden nousevaa trendiä.

– Tanska on kasvanut viime vuosina eniten koko Euroopassa, maasta on tullut todellinen pelaajatehdas. Hinnat, joita Tanskassa pelaavista pelaajista maksetaan, ovat nousseet huikeiksi. Tanska haastaa kohta jopa hollantilaista jalkapallomarkkinaa. Muutaman vuoden kuluttua se saattaa mennä jo ohi, Modyr lataa.

Pelaajakehityksen onnistuminen näkyy jo suoraan maajoukkueen menestyksessä. Tanska pelasi kesän EM-kisoissa loistavasti ja oli Christian Eriksenin menettämisestään huolimatta neljän parhaan maan joukossa.

Norjan menestys odottaa nurkan takana, sillä Erling Braut Haalandin ja Martin Ödegaardin taustalla on kasvanut lukuisia huippuyksilöitä.

Ruotsin 21-vuotiaat supertähdet Alexander Isak ja Dejan Kulusevski puolestaan pitävät huolen, että maajoukkueen tulevaisuus pysyy valoisana myös jatkossa.

– Suomella on ollut vähän hiljaisempaa Litmasen ja Hyypiän vuosien jälkeen, mutta nyt alkaa näyttää taas paremmalta, Modyr uskoo.

"Monet ihmiset puhuvat paljon hyvää hänestä"

Modyrin optimismiin on helppo yhtyä, kun katsoo, millaisella sarjatulella suomalaisia lahjakkuuksia on viimeisten vuosien aikana siirtynyt Eurooppaan. Nykyisen trendin mukaisesti pelaajat ovat lähteneet ulkomaille aiempaa nuorempina.

Tällä hetkellä Euroopassa pelaa lähemmäs 40 suomalaista vuoden 2000 jälkeen syntynyttä suomalaista eri seurojen akatemioissa, kakkosjoukkueissa ja jopa edustusjoukkueissa. Heistä yksikään ei ole vielä debytoinut aikuisten A-maajoukkueessa.

– Suomella on kasvamassa nuori sukupolvi pelaajia Euroopassa, ja heistä voi olla vielä paljon iloa Suomen maajoukkueelle, Modyr näkee.

Vuonna 1999 syntyneet Onni Valakari ja Marcus Forss ovat tällä hetkellä nuorimmat Huuhkajien paidassa esiintyneet pelaajat, mutta saattavat pian saada nuorisokaartiinsa seuraa vuonna 2001 syntyneestä Anssi Suhosesta.

16.1.1006275473
Saksalaisseura HSV:n keskikentälle noussut 20-vuotias Anssi Suhonen on tulevaisuuden A-maajoukkuepelaaja.

Glen Kamara, Kaan Kairinen, Valakari, Suhonen ja vuonna 2003 syntynyt Leo Walta edustavat Huuhkajien keskikentän tulevaisuutta. Walta on nostattanut kulmia tällä kaudella murtauduttuaan tanskalaisseura FC Nordsjällandin pelaavaan kokoonpanoon.

– Leo Walta oli jo pari vuotta sitten nuorisomaajoukkueessa todella erottuva pelaaja. Nyt hän saa jo vastuuta todella nuorella iällä FC Nordsjällandissa. Minusta hänen siirtonsa FC Nordsjällandiin oli erittäin järkevä askel uralla. Nyt on vain hauskaa seurata hänen kehittymistään. Tällaiset ovat hyviä suomalaisen jalkapalloilun kannalta, Modyr kommentoi.

Keskikentän keskustan lupausten lisäksi Suomella on kaksi todella nuorta laituria, joiden kehitystä kannattaa seurata tarkalla silmällä. Toinen on kesällä Ilveksestä belgialaiseen Lommeliin siirtynyt Juho Talvitie, 16, ja toinen Chelsean akatemiassa pelaava Jimi Tauriainen, 17.

– Tauriainen on yksi niistä pelaajista, jotka kiinnostavat seuroja. Monet ihmiset puhuvat paljon hyvää hänestä. Hän on todella hyvä pelaaja, Modyr sanoo.

Laitahyökkääjäosastolla mielenkiintoinen nimi on myös 20-vuotias Oliver Antman, joka yrittää läpimurtoa Wallan pelikaverina FC Nordsjällandissa ja kasvaa korkoa Juha Malisen Pikkuhuuhkajissa.

Ulkomailla pelaavien nuorten listausta voisi jatkaa pidempäänkin, mutta tässä kohtaa tyydyn mainitsemaan vielä Englannissa pelaavat maalivahtilupaukset Lucas Bergströmin (Chelsea) ja Viljami Sinisalon (Aston Villa), sekä hyökkäävät keskikenttäpelaajat Naatan Skytän (Toulouse) ja Niklas Pyyhtiän (Bologna).

– Tämä voi olla Suomen seuraava kultainen sukupolvi, Modyr lataa.

– Lopulta menestyksekkään maajoukkueen rakentamiseen tarvitaan vain 13–15 hyvää pelaajaa. Ja sellaisia on kasvamassa. Nyt heidän pitää vain päästä lähelle potentiaaliaan.

"Suomalaisessa pelaajamarkkinassa on valtava potentiaali"

Euroopassa pelaavien suomalaispelaajien lisäksi myös Veikkausliiga ja suomalaiset seurajoukkueet ovat Modyrin mukaan tällä hetkellä aiempaa kiinnostavia ulkomaalaisten seurojen ja pelaaja-agenttien vinkkelistä.

– Suomessa on seuroja, kuten Ilves ja KuPS, ja valmentajia, kuten Simo Valakari, jotka tekevät tällä hetkellä todella hyviä asioita, Modyr kehuu.

Modyr kertoo, että hän on agentuurinsa kautta kehottanut useita ulkomaalaisia seuroja tarkkailemaan suomalaisia pelaajia, joita voi olla eurooppalaisessa vertailussa saatavilla huokeaan hintaan.

– Olen todellakin sitä mieltä, että suomalaisessa pelaajamarkkinassa on valtava potentiaali. Moni on sitä mieltä.

Suomalaisten huippulupausten kohdalla on kuitenkin tähän mennessä törmätty jatkuvasti toistuvaan ongelmaan. Kun lupaava pelaaja lähtee ulkomaiseen seuraan, hän jämähtää penkille. Kehitys pysähtyy. Ilmiö on universaali mutta Modyrin mukaan vältettävissä.

–  On oltava valikoivampi siitä, mihin ulkomaille siirtyy. Jotta pelaaja voi jatkaa kehitystä ja lisätä omaa arvoaan, hänen on saatava peliminuutteja. Se on hyvin yksinkertaista. Eikä aina siirto ulkomaille ole edes paras vaihtoehto. Joillekin voi olla parasta jäädä vielä vuodeksi tai pariksi Suomeen pelaamaan, Modyr sanoo.

Avainasemassa ovat taustaselvitykset seurasta, johon pelaaja on mahdollisesti siirtymässä. Millainen historia sillä on nuorten kehittämisessä, millainen on joukkueen päävalmentaja? Sopiiko hänen pelityylinsä pelaajalle ja uskaltaako hän peluuttaa nuoria oman työpaikkansa uhalla?

– Perheet ja pelaajat haluavat usein vain lähteä ulkomaille. Se ei kuitenkaan ole riittävä vaatimus. On pidettävä huolta siitä, että päädytään oikeaan ympäristöön ja paikkaan, jossa tiedetään tarkkaan, millainen pelaaja on tulossa seuraan, Modyr jatkaa.

Jos seurasiirrot saadaan osumaan jatkossa paremmin kohdilleen ja valmennuksen kehitys jatkuu nousevana, suomalaisella jalkapallolla on Modyrin mukaan hyvin pullat uunissa.

– Tiedän, että Suomen jalkapallossa on tapahtumassa seuraavan viiden, kymmenen vuoden aikana hyviä asioita. Ja jos kaikki menee nappiin, ne voivat olla todella isoja. Siitä tulee mielenkiintoista, ja toivon, että voimme olla osa sitä kaikkea, Modyr miettii.

Uusimmat