Tämä piirre yhdistää monia työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvia

7:39

Sellaisissa viisikymppisissä, jotka jättävät työelämän terveysongelmien takia, on selvästi enemmän vähän koulutettuja ja pienipalkkaisia kuin korkeakoulutettuja. Havainto perustuu brittitutkimukseen, mutta samansuuntaisia tuloksia on myös Suomesta.

Katso jutun alussa olevalta videolta, miten boreout näkyy töissä.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin seitsemän aiemman tutkimuksen aineistot. Yhteensä tietoja oli lähes 100 000 työntekijästä. Tutkimusten seurantojen aikana heistä puolet poistui työelämästä.

Joka neljäs tapaus liittyi terveysongelmiin, mutta tapaukset eivät jakautuneet tasaisesti kaikkiin työntekijäryhmiin: työelämän jättivät terveyssyistä varsinkin vähän koulutetut sekä pienipalkkaista, suorittavaa ja fyysistä työtä tekevät.

Brittien tulokset ovat uskottavia, ja samaan tulokseen on päädytty monissa aiemmissakin tutkimuksissa. Esimerkiksi Suomessa ja Ruotsissa vastaava yhteys on todettu työkyvyttömyyseläkkeissä. Työkyvyttömyyseläkkeelle joudutaan yleensä raskaassa työssä saatujen tuki- ja liikuntaelinten sairauksien tai mielenterveysongelmien takia.

Työkyvyttömyyseläkkeet ovat vähentyneet Suomessa edellisten vuosikymmenten aikana, mutta nykyäänkin noin 150 000 suomalaista on työkyvyttömyyseläkkeellä. Arviolta 40 prosentissa tapauksista syynä on mielenterveysongelmat ja 30 prosentissa tuki- ja liikuntaelinten sairaudet.

Tulokset julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja