Mitä kodinostaja haluaa nyt asunnoltaan? Asiantuntija nostaa esiin kaksi erityispiirrettä: "Asia, josta ollaan nyt oltu selvästi aiempaa kiinnostuneempia"

Asuntokaupan asiantuntijan mukaan asumisen tarpeet ovat muuttumassa. Tämä näkyy muun muassa työhuoneiden kysynnässä. Myös nettiyhteyden laatu kiinnostaa aiempaa enemmän.

Rakennusyhtiö JM Suomen toteuttaman kyselytutkimukseen tuhannesta vastaajasta 11 prosenttia kertoi koronakriisin vaikuttaneen haaveisiin omasta asunnosta.

Kyselytutkimuksen perusteella koronatilanne on vaikuttanut eniten 25–34-vuotiaiden ikäluokkaan. Heistä joka neljäs kertoi pandemialla olleen vaikutusta tulevaisuuden asuntohaaveisiin, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Kyseisestä ikäluokasta 57 prosenttia haluaisi uuteen kotiinsa enemmän yksityisyyttä tai oman pihan, kun 36 prosenttia kertoi, ettei uskaltaisi ostaa asuntoa koronatilanteesta aiheutuneen taloudellisen epävarmuuden vuoksi.

– On tietyllä tavalla huojentavaa huomata, että kriisi on noinkin vähäisesti vaikuttanut suomalaisten haaveisiin ja ajatuksiin omasta asunnosta ja uskon myös nuoremman ikäluokan epävarmuuden hellittävän.

– Omassa työssäni olen kuitenkin huomannut, että asumisen tarpeet ovat muuttuneet jonkin verran koronaviruksen myötä. Asuntoja vaihdetaan suurempiin johtuen siitä, että etätöihin siirryttäessä tarvitaan yksi työhuone ja joissakin perheissä jopa kaksi työhuonetta, kun kumpikin vanhempi perheessä on etätöissä, JM Suomen myyntipäällikkö Liisa Nuutinen kertoo tiedotteessa.

Myyntipäällikön mukaan koronatilanne aiheutti aluksi muutaman kuukauden hiljenemisen asuntomyynnissä viime keväänä, mutta kesän lähestyessä lukumäärissä päästiin jo takaisin normaaleihin. Tämän jälkeen määrät ovat kuukausitasolla jopa nousseet.

Hyvä nettiyhteys ja työhuone kiinnostavat

Nuutinen on huomannut, että korona-aikana asuntokaupoilla ovat korostuneet muutamat erityispiirteet. Esimerkiksi kodin langattomaan verkkoon kiinnitetään nyt lisääntyneiden etätöiden vuoksi paljon huomiota.

– Hyvät ja nopeat nettiyhteydet ovat asia, josta ollaan nyt oltu selvästi aiempaa kiinnostuneempia. Myös asuntojen pohjaratkaisut korostuvat entisestään. Mikäli ei ole mahdollisuutta ostaa suurempaa asuntoa, jossa olisi työhuone erikseen, hyvällä pohjaratkaisulla työtila saadaan helposti järjestymään ilman erillistä työhuonetta.

Myyntipäällikkö Liisa Nuutinen kertoo, että koti on etätöiden myötä tullut muutenkin selvästi entistä tärkeämmäksi. Myyntipäällikön mukaan asunnonostajat kaipaavat nyt väljiä tiloja, isoja parvekkeita ja terasseja sekä asumisen helppoutta.

Asuntomarkkinatilanne saa pohtimaan uusia ratkaisuja

Nuutinen on myös huomannut, että Suomen asuntomarkkinatilanne on saanut entistä useamman pohtimaan täysin uuden asunnon hankkimista.

– Käytettyjen asuntojen kaupassa alkaa muodostua patoutuma, sillä myynnissä olevia asuntoja on vähän.

Nuutinen uskookin, että edessä voi olla tilanne, jossa yhä useampi uutta kotia etsivä asiakas kääntyy uudistalon puoleen, vaikkeivät he ole aikaisemmin ajatelleetkaan ostavansa uutta asuntoa.

Miten myydä oma asunto? MTV otti selvää siitä, mitä kaikkea myyjän pitää tietää:

Miten myydä oma asunto? MTV selvitti, mitä kaikkea myyjän tulee tietää 5:58
Mitä kaikkea myyjän pitää tietää ennen oman asunnon myymistä?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat