Talvi tuo heikosti varustetuille venäläisjoukoille uuden tautivaaran, joka voi maksaa jopa raajan: "Tuttu ensimmäisestä maailmansodasta"

2:26
Katso myös: Ukraina voi menettää Bahmutin vain päivien kuluessa: "Yksi viikko ja se on ohi"

Talvi, märkä ja kylmyys ovat uhka etenkin huonosti varustelluille venäläisjoukoille.

Netissä julkaistut videot venäläissotilaiden oloista Ukrainan rintamilla näyttävät osoittavan, että joukot kärsivät paleltumasairaudesta joka tunnetaan nimellä juoksuhautajalka.

Termi on peräisin ensimmäisestä maailmansodasta, jolloin Verdunissa 1916 kärsittiin samanlaisista oloista kun Ukrainan alkutalvessa: kylmyydestä ja jatkuvasta kosteudesta. Tuolloin kymmenkuukautinen taistelu vaati 300 000 sotilaan hengen.

Muun muassa Ukrainan puolustusministeriö on julkaissut kuvia Bahmutista, jossa taisteluolosuhteet muistuttavat suuresti ensimmäisestä maailmansodasta tuttuja kuvia.

Olosuhteet tekevät tuhojaan, kun huonosti suojatut jalat ovat koko ajan alttiina märälle mudalle: kylmyys hidastaa verenkiertoa ja kosteus altistaa tulehduksille. Tauti voi pahimmillaan johtaa kuolioon.

Norska Dagbladet -julkaisun mukaan tauti etenee salakavalasti ja lähes huomaamatta.

Uusia miestappioita Venäjälle?

Julkaisun haastattelema brittiläinen sotilasasiantuntija John Spencer sanoo, että kuvat esimerkiksi Bahmutista Itä-Ukrainassa näyttävät venäläisten huonot varusteet juoksuhaudoissa ja taudin liki väistämättömän esiintymisen.

Spencerin mukaan ukrainalaisjoukot ovat paremmin varustettuja ja huollettuja, joten heidän mahdollisuutensa välttää tauti ovat merkittävästi paremmat.

Suomen puolustuvoimien talvikoulutusoppaassa korostetaan, että taistelijan jalat paleltuvat ensimmäiseksi, ja esimerkiksi vartiotehtävässä on syytä pitää huolta vedenpitävistä saappaista, kunnon pohjallisista ja sukista, joita tulee vaihtaa usein. Lisäksi saappaan alla olevan maan tulisi johtaa lämpöä mahdollisimman vähän.

Venäläisjoukoilla mikään näistä edellytyksistä ei näytä toteutuvan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja