Putin uskoi miehittävänsä Ukrainan kymmenessä päivässä – vuodetuista asiakirjoista käy ilmi hätkähdyttäviä yksityiskohtia tappolistoista ja suunnitelmista

Voidaanko Putin tuomita sotarikoksista? Tutkija vastaa 12:50
Voidaanko Putin tuomita sotarikoksista? Tutkija vastasi MTV Uutisille aiheeseen lokakuussa.

Brittiläinen puolustus- ja turvallisuusalan ajatushautomo on julkaissut presidentti Vladimir Putinin allekirjoittaman kymmenen päivän suunnitelman Ukrainan valtaamiseksi.

Asiasta kertoo muun muassa Telegraph ja Kyiv Post.

Suunnitelma paljastaa hätkähdyttäviä yksityiskohtia Venäjän alkuperäisestä suunnitelmasta tehdä massiivisia ohjus- ja ilmaiskuja ja murhata virkamiehiä.

Hyökkäyssuunnitelman sai haltuunsa Britannian armeijaan sidoksissa oleva ajatushautomo The Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI). Väitteiden mukaan vain pieni joukko venäläisiä virkamiehiä oli tietoinen suunitelman olemassaolosta.

Suunnitelmasta käy ilmi, että Putin alun perin uskoi Venäjän valtaavan Ukrainan kymmenessä päivässä ja että se liitettäisiin Venäjään tämän vuoden elokuuhun mennessä.

Asiakirjoihin sisältyy "tappolistoja" ukrainalaisista poliitikoista ja virkamiehistä. Venäjän erikoisjoukkojen tehtävänä oli tappaa Ukrainan johto, joka asiakirjan mukaan "joko pakenisi tai joutuisi vangiksi hyökkäyksen nopeuden vuoksi".

Henkilöiden nimet oli jaettu neljään luokkaan: henkilöihin, jotka Kreml halusi tappaa, henkilöihin, jotka "tarvitsevat tukahduttamista ja pelottelua", henkilöihin, joita oli rohkaistava yhteistyöhön Venäjän kanssa, ja henkilöihin, joiden Moskova oli todennut olevan jo valmiita yhteistyöhön.

Suunnitelmissa oli myös suodatusleirejä, joissa sotilaat kulkivat ovelta ovelle arvioidakseen tai pidättääkseen miehitettyjen alueiden väestön.

Venäläisiä opettajia ja muita virkamiehiä suunniteltiin sitten ”uudelleenkouluttamaan ukrainalaisia" propagandan avulla. Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB:n tehtävänä oli myös vangita ja pakottaa alueellisia kuvernöörejä ja paikallisviranomaisia yhteistyöhön.

Asiakirjoissa luetellaan myös tiettyjä kohteita, kuten Ukrainan voimalaitoksia, lentokenttiä, keskuspankkia ja parlamenttia, jotka on tarkoitus vallata.

Lue myös:

    Uusimmat