Talvi on koittamassa myös al-Holin leirillä – ja se ei tiedä hyvää: "Tämä on sellainen asia, josta tulee ongelma"

4:34
MTV Uutiset Live: Näin lastensuojelu on varautunut al-Holin leiriltä Suomeen palaaviin lapsiin – haastattelussa lastensuojelun johtaja

Valmiiksi huonot olosuhteet al-Holin leirillä Syyriassa heikkenevät entisestään talven saapuessa. 

Viime päivinä politiikassa on keskusteltu vilkkaasti siitä, mitä al-Holin leirillä oleville suomalaisille, 11 aikuiselle naiselle ja noin 30 lapselle, pitäisi tehdä.

Koillis-Syyriassa lähellä Irakin vastaista rajaa sijaitseva leiri on paisunut valtavaksi. Yhteensä al-Holin leirillä on noin 70 000 ihmistä, joista 50 000 on lapsia. Suurin osa on asunut leirillä vajaan vuoden.

Leirillä toimii Punaisen Ristin ja Syyrian Punaisen Puolikuun kenttäsairaala, johon Suomen Punainen Risti (SPR) on lähettänyt työntekijöitä ja tarvikkeita.

SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi ei ole käynyt leirillä tänä vuonna, mutta tuntee olosuhteet esimerkiksi alaistensa kautta.

– Olosuhteet ovat olleet koko ajan huonot. Telttoja on nyt riittävästi, mutta ne eivät tule olemaan sopivia kylmälle ilmalle, Löövi kertoo.

Leirillä ei ole juoksevaa vettä, ja puhtaasta juomavedestä on ollut jatkuva pula, joten sitäkin on lähetetty.

– Olot ovat sellaiset, että leiri pitäisi saada lopetettua mahdollisimman nopeasti, Löövi arvioi.

"Ihmiset eivät tule ajatelleeksi, että sielläkin talvi on talvi"

Vuodenajat eivät ole tuomassa lainkaan helpotusta leirin tukalaan tilanteeseen.

Asian huomaa säätilastoja tutkimalla. Leirin lähellä sijaitsevassa Al-Hasakahin kaupungissa paukkuu tyypillisesti tammikuun alusta lähtien pakkanen, ainakin öisin.

Aikaa talveen tuloon ei siis ole enää kovinkaan paljoa. Pakkasöinä teltat ovat liian kylmiä asumuksia, eikä lämmintä vaatetta ole likimainkaan riittävästi.

– Ihmiset eivät tule ajatelleeksi meillä pohjoisella pallonpuoliskolla, että sielläkin talvi on talvi. Tämä on sellainen asia, josta tulee ongelma, Löövi ennustaa.

– Tarttuvat taudit, nimenomaan hengitystien infektiot, alkavat rehottaa enemmän, Löövi toteaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja