Talveksi iso pino tukia, mutta taas velaksi: MTV kysyi Annika Saarikolta, miksi talouden tasapainottaminen on hallitukselle niin vaikeaa

3:32
Annika Saarikko tuoreesta budjetista: "Turvaamme oikeudenmukaisuuden ja jokaisen kodin lämmön".

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puolusti Seitsemän uutisissa lisävelan ottamista. "Tämä on sodan hinta", Saarikko totesi.

Tuore talousarvio on 8,1 miljardia alijäämäinen. Kokonaisuudessaan budjetti on 80,5 miljardia euroa eli noin 10 prosenttia katetaan uudella velalla.

Sähkön arvonlisävero lasketaan määräaikaisesti 10 prosenttiin. Tämän lisäksi hallitus valmistelee uutta sähkötukea, niille jotka asuvat sähkölämmitteisissä taloissa ja joiden sähkölasku nousee "kohtuuttomasti".

Erilaisia tukitoimia riittää ja niistä voi lukea lisää täältä ja niitä riittää, mutta kuten todettua, ne toteutetaan jälleen velaksi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), miksi Suomen talouden tasapainottamisessa on niin vaikeaa tai oikeastaan teille mahdotonta?

– Suomen menot ja tulot ovat olleet epätasapainossa yli kymmenen vuotta. Viimeiset vuodet koronan keskellä päädyimme tukemaan kuntia, yrityksiä, kotitalouksia ja terveydenhuoltoa, Venäjän hyökkäyssodan alettua varmistamaan Suomen puolustuksen ja auttamaan Ukrainaa, Saarikko vastaa.

– Nyt on kolmas kriisi käsillä. Se on sodan yksi hinta, sodan muoto: Energian kohtuuton hinta ja sähkömarkkinoiden erittäin vakava häiriötilanne. Nämä vaikuttavat siihen, että velkaa tulee lisää, Saarikko jatkaa.

Oppositio: "Vaalibudjetti"

Suurimmat oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset totesivat budjetin julkistuksen jälkeen olevansa huolissaan velan jatkuvasta paisumisesta. "Vaalibudjetti", totesi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Eduskuntavaalit järjestetään ensi keväänä.

Valtiovarainministeri Saarikko perustelee menojen lisäystä sekä Suomessa että Euroopassa nähdyillä hintojen nousuilla.

– Se kurittaa kansalaisten ostovoimaa. Valtion tärkein tehtävä tällaisessa olosuhteissa on varmistaa, että kylmän talven tullen jokaista kotia voidaan pitää lämpimänä ja ihmisten perustarpeet voidaan hoitaa.

– Aivan samoin olen pidemmälle aikavälillä huolissani tulojen ja menojen epäsuhdasta. Tässä ajassa kriisiin on reagoitava. Esityksemme sisältää myös leikkauksia.

Saarikon mukaan valtio ei voi sen enempää estää inflaatiota eli hintojen nousua kuin tulla kaikessa vastaan.

Kohtuuttomissa laskuissa vastaan

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen budjetti sisältää "täsmätoimia, jotka ovat myös määräaikaisia", Saarikko sanoo. Hän muistuttaa, että ongelmia ostovoiman kanssa on nyt, eikä se toivottavasti ole pysyvä ongelma.

– Tärkein viesti kansalaisille tässä kohtaa on: Turvaamme oikeudenmukaisuuden ja jokaisen kodin lämmön. Omavastuuosuus laskuissa on, mutta tulemme kohtuuttomissa laskuissa vastaan, Saarikko sanoo.

Se, mitä kohtuuttomuus tässä kohtaa tarkoittaa, on vielä jäänyt auki. Omavastuusta ja ylärajasta on puhuttu. Tarkempia lukuja Saarikko lupaili "parin viikon kuluessa". Pääministeri Marinin mukaan kotitaloudet voivat saada satoja euroja.

Saarikon mukaan Suomen täytyy varautua yhä uusiin yllätyksiin.

– Ja varmistaa, ettemme omilla toimillamme niitä pahenna. Tämä on sodan hinta. Se on pienempää hintaa kuin mitä Ukraina maksaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja