Perussuomalaisten Purra moittii hallitusta säästöjen puutteesta: "Kyseessä on vaalibudjetti"

Oppositiopuolue Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra moittii hallituksen budjettia tuhlaavaiseksi.

– Aivan ensimmäinen ajatus oli, että kyseessä on vaalibudjetti. Tämän hallituksen viimeinen budjetti ennen eduskuntavaaleja. Siinä, kuten aiemmissakaan, ei todellakaan ole säästelty, Purra sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Purran mukaan ei ole yllätys, ettei leikkauksia tehdä. 

– Jos hallitus ei ole tähän asti kyennyt näiden kriisitoimenpiteiden rinnalla tekemään minkäänlaisia säästöjä, ei ollut yllätyksellistä, ettei niitä tässäkään ollut. 

Purra katsoo, että hallituksen olisi pitänyt puuttua sähkö- ja energiajärjestelmän ongelmiin, ei vain kansalaisille koituviin seurauksiin.

– Erityisen silmiinpistävää on, että sähkölaskuihin ja ylipäätään korkeaan inflaatioon ei tarjota oikein muunlaisia ratkaisuja kuin tukia.

Myöhemmin tuleva kompensaatio ei lämmitä

Kotitalousvähennyksen kaltaista sähkövähennystä Perussuomalaiset pitää huonona siksi, että se konkretisoituu vasta verotuksen kautta.

– Kahdenkin palkansaajan perheissä on selviä vaikeuksia erityisesti tulevana talvena selviytyä jopa moninkertaiseksi nousseista sähkölaskuista.

– Silloin kun kotitalouksilla on akuutti kassakriisi eli rahat ovat loppu, ei tietenkään lämmitä mikäli kompensaatio tulee myöhemmin.

Miksi sähkö on niin kallista?

Perussuomalaisten mielestä perusongelma on siinä, miksi sähkö ylipäätään on Suomessa kallista.

– Senhän ei tarvitsisi olla, sillä sähkömme on tällä hetkellä yli 80 prosenttisesti päästötöntä, niitä ovat Suomessa käytettävä vesivoima ja ydinvoima ja niin edespäin, eivätkä niiden tuotantokustannukset ole nousseet.

– Tällä hetkellä suomalainen ei hyödy siitä, että täällä on tarjolla päästötöntä sähköä, jonka tuotantokustannukset ovat alempia. 

"Tehoreservit käyttöön"

Millä toimenpiteillä järjestelmän ongelmiin sitten voitaisiin Purran mukaan puuttua?

– Esimerkiksi sosiaalidemokraatit väläyttivät välillä päästöoikeuksien lisäämistä, jota perussuomalaiset on esittänyt toimenpiteeksi jo viime syksynä. Valitettavasti näyttää siltä, että demarit olivat antaneet vihreille välittömästi periksi, ja tällaistakaan ei edistetä.

– Me olemme kannattaneet sellaisia malleja, joilla päästäisiin lähemmäksi todellista hintaa, halpa sähkö olisi halpaa, kallis kallista, ja kokonaissumma muodostuisi suhteesta, millä näitä käytetään.

Sähkön arvolisäveron alennusta Purra pitää hyvänä, mutta suurten sähkölaskujen osalta hallituksen toimien vaikutus ei ole riittävä.

– Toivon, että hallitus huolehtisi näiden ohella myös siitä, että tuotantoa pystyttäisiin lisäämään. Eli tehoreservit käyttöön ja kaikki mahdolliset megawatit mitä irti saadaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja