TalSa: Järkyttävä totuus kaupan kalatiskeistä – kiinnitä huomiota tähän seikkaan

Taloussanomien mukaan kauppojen tuoretiskeissä myytävien kalojen laatu on melko kehnolla tasolla. Tiedot käyvät ilmi useamman kaupungin tekemistä terveystarkastuksista.

Selvitysten perusteella tuorekalojen laadussa ei ole tapatunut parannusta viime vuoden tutkimuksiin. Järkyttävä totuus on, että lähes joka neljäs myytävä tuore kala ei täytä hygieenisiltä tai aistinvaraisilta laadulta määräyksiä.

Esimerkiksi Jyväskylän kaupungin ympäristöterveysosasto julkaisi elokuussa näytetuloksia 26:sta eri myymälästä. Tulos oli järkyttävä: Sadasta näytteestä huonoja oli 23, välttäviä 21 ja hyviä 56 prosenttia. Viisi näytettä oli täysin pilaantunut. Näytteitä otettiin sekä kokonaisesta tuoreesta kalasta, fileistä että valmiiksi pakatuista kaloista. Pääkaupunkiseudulla sekä Oulussa muutama vuosi sitten tehdyissä selvityksissä näytetulokset olivat samankaltaisia. Taloussanomien mukaan esimerkiksi Oulussa vain 37 prosenttia kaloista säilytettiin vaaditussa 0-3 asteen lämpötilassa.

Kalaa säilytetään usein väärin

Taloussanomien haastatteleman Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuula Koimäen mukaan kuluttajilta on tullut palautetta huonolaatuisesta kalasta. Kuluttajia on ihmetyttänyt muun muassa pyyntiajan ja myyntiajan välinen pituus. Pitkä säilytysaika ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma, jos kalaa on säilytetty oikeassa lämpötilassa.

– Kalastustuotteiden valvonnasta ja kalastustuotteiden hygieniavaatimuksista vähittäismyynnissä on valmisteilla ohjeistusta. Myös ammattikalastajat ovat laatimassa hyvän käytännön ohjetta, jotta entistä laadukkaampaa kalaa olisi tarjolla, Koimäki kertoo Taloussanomille.

Koimäen mukaan kalaa säilytetään usein väärin kauppojen tiskeillä: ne ladotaan usein kasoiksi, vaikka tällöin päälimmäiset kalat ovat lämpimämmässä kuin alimmat. Kaloja pitäisi myös säilyttää lihapuoli vastakkain. Nyt monet kalat ovat kosketuksissa nahkapuolen mikrobeihin.

Keittiömestari suosittelee: Vältä tyhjiöpakattua kalaa – kiinnitä huomiota väriin

Taloussanomien haastatteleman Fismarketin keittiömestari Markus Rautalan mukaan kuluttajien kannattaisi vältellä tyhjiöpakattua kalaa.

– Ne seisovat siellä omissa liemissään. Kaloja pitää käsitellä kunnioittavasti, eikä heitellä miten sattuu, Rautala toteaa.

Rautalan mukaan kuluttajan kannattaa myös kiinnittä huomiota kalan ulkonäköön. Tiskin työntekijää voi pyytää näyttämään tuotetta lähempää. Esimerkiksi lohikalan pitäisi näyttää kirkkaan väriseltä.

– Jos on samentumaa, melkein kannattaa vaihtaa menyytä. Jos vanhaa kalaa ostaa, on pienempi paha laittaa se roskiin kuin syödä, Rautala sanoo Taloussanomille.

Rautala muistuttaa, että kala ei säily kotijääkaapissakaan montaa päivää, sillä jääkaapin lämpötila on useimmiten tuplasti kalan säilytyslämpötilasuosituksista. Kala kävelee Rautalan mukaan jääkaapista ulos jo päivässä tai kahdessa.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja