TalSa: Energiansäästölamput huonoa vastinetta rahalle

Energiansäästölamput ovat kehnoja korvikkeita hehkulampuille ja led-valoille, kirjoittaa Taloussanomat. Kuluttajavirasto testaa erilaisia lamppuja vuosittain muun muassa niiden tuottaman valon määrän ja tehon osalta, eivätkä energiansäästölamput ole vakuuttaneet testaajia.

Kuluttajaviraston testin mukaan energiasäästölamput antavat edelleen heikkoa vastinetta rahoille. Etenkin hidas syttyminen on edelleen niiden ongelma.

– Suurin osa niistä on vieläkin ikävän hitaita. Halogeenit ja led-lamput ovat siinä suhteessa ylivoimaisia, Kuluttajavirastossa lamppuja testaava erikoissuunnittelija Teemu Sysioja sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Kuluttajaviraston testissä energiansäästölamput hävisivät ledeille ja halogeeneille myös tehossa, sillä ne himmenivät pahimmillaan reilun neljänneksen 5 000 tunnin käytön aikana.

Sysioja myös kertoo, ettei kallis ole aina parempi. Valmistajat lupaavat energiansäästölampuille 8–15 vuoden käyttöikää, kun lampun oletetaan palavan kolmisen tuntia päivässä. Tämä on kuitenkin vain keskiarvo, sillä laatu vaihtelee sekä merkkien sisällä että eri valmistajien välillä.

Mikäli lamppu hajoaa aikaisemmin kuin sen kerrottu käyttöikä, on kuluttaja oikeutettu tuotteen palautukseen. Muista siis säilyttää kuitti ostoksestasi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja