Talousjätevesien ympäristöystävällinen käsittely haja-asutusalueilla

Vuoden vaiheessa astui voimaan uusi, tiukentunut jätevesiasetus. Se tarkoittaa sitä, että niissä kiinteistöissä joissa ei ole mahdollisuutta kunnalliseen jätevesiviemäröintiin, kaikkien jätevesien mukana tuleviin kiinteiden aineiden sekä fosforin ja typen määrän täytyy vähentyä olennaisesti. Uusissa rakennuksissa määräykset astuvat voimaan välittömästi, vanhoille annetaan 10 vuoden siirtymäaika.

Jatkossa ei pelkkä saostussäiliökäsittely riitä jätevesienkäsittelyksi. Uudenlaiseksi ratkaisuksi on kehitetty kuvissa näkyvä ns. panospuhdistamo. Kolmen kuution kokoinen rakennelma on hallittu, kompakti biologiskemiallinen jäteveden panospuhdistamo, jossa käsitellään kaikki asumajätevedet -niin wc-vedet kuin muut, niin sanotut harmaat vedet.

Kiintoaineet jäävät systeemin kahteen ensimmäiseen säiliöön. Nämä toimivat saostussäiliönä. Kiintoaineesta vapaa jätevesi puhdistetaan biologis-kemiallisesti viimeisessä säiliössä, josta se voidaan purkaa esimerkiksi avo-ojaan.

Tämä Upon suunnittelema puhdistamo on suunniteltu ja mitoitettu yhden perheen kaikkien jätevesien käsittelyyn. Vaihtoehtoja on myös kahden ja kolmen perheen käyttöön sekä maatilan käyttöön. Tämän vaihtoehdon hankintahinta on 6000 euroa; huoltokustannukset ovat samanlaiset kuin perinteisessä saostuskaivossa - tyhjennys kahdesti vuodessa ja laitteiston huolto kerran vuodessa. Hankinnan yhteydessä tehdään huoltosopimus, joka siis sisältyy hankintahintaan. Kemikaalien vuosittaiseksi kustannukseksi voidaan arvioida noin 150 euroa.

Yksi panospuhdistamon ehdottomista eduista on sen soveltuvuus käytännössä minne hyvänsä. Se vaatii hyvin vähän tilaa eikä ole millään lailla maaperästä riippuvainen: kaikki puhdistustoiminnothan tapahtuvat säiliöiden sisällä.

(JKA)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja