Tällaisia ovat olleet Leijonien aiemmat finaalit

Sunnuntain MM-finaalissa tullut voitto on iloinen poikkeus Suomen jääkiekkomaajoukkueen finaalihistoriaan, joka pitää sisällään vuosien 1995 ja 2011 voittojen lisäksi monta karvasta tappiota.

1992 (Praha, MM-kisat): Suomi-Ruotsi 2-5 (0-1, 0-3, 2-1)

Suomi myrskysi vailla tappioita lohkovoiton kautta finaaliin, jossa vastaan asettui Ruotsi. Leijonat oli nitistänyt sinikeltaiset maalein 3-1 alkulohkossa, jossa Tre Kronor oli jäädä jopa pudotuspelien ulkopuolelle. Turnauksen edetessä uudestisyntynyt Ruotsi karkasi loppuottelussa 4-0-johtoon, josta Leijonat ei toipunut.

1994 (Milano, MM-kisat): Suomi-Kanada 1-2 rl. (0-0, 0-0, 1-1)

Vuoden 1992 MM-turnauksen tavoin Suomi eteni voittamattomana finaaliin asti, jossa vastassa oli yhtä lailla tappioton Kanada. Kamppailussa mentiin 1-1-tilanteessa aina rangaistuslaukauskisaan, jonka ratkaisijaksi nousi pitkän linjan NHL-maalitykki Luc Robitaille.

1995 (Tukholma, MM-kisat): Suomi-Ruotsi 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)

Globenin finaalia on tuskin kukaan unohtanut. Ville Peltosen hattutemppu ja Timo Jutilan tuuletuksen 4-0-maalin jälkeen ovat lähtemätön osa suomalaista jääkiekkomytologiaa.

1998 (Zürich, MM-kisat): Suomi-Ruotsi 0-1, 0-0 (2 ottelua)

Ruotsi sai koston kotikisojen finaalitappiostaan kolme vuotta myöhemmin Sveitsissä. Kaksiosaisessa turnauksen huipennuksessa nähtiin 120 peliminuutin aikana vain yksi maali. Joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa syntynyt Johan Tornbergin osuma ratkaisi maailmanmestaruuden Tre Kronorille.

1999 (Lillehammer, MM-kisat): Suomi-Tshekki 1-3, 4-1, 0-1 ja. (Tshekki mestari 2. finaalin jälkeisellä jatkoaikamaalilla)

Leijonat ylsi toista kertaa peräkkäin MM-finaaliin Norjan kisoissa, mutta Tshekki oli vahvempi kaksiosaisessa loppuottelussa, jossa molemmat joukkueet voittivat kertaalleen. Ratkaisu haettiin jälkimmäisen kamppailun jatkoerästä, jossa Jan Hlavac ohitti Miikka Kiprusoffin MM-kullan arvoisesti.

2001 (Hannover, MM-kisat): Suomi-Tshekki 2-3 ja. (1-0, 1-0, 2-0)

Tshekki oli liian vahva Suomelle myös Hannoverin MM-kisat päättäneessä loppuottelussa. Tshekki kelasi päätöserässä kahden maalin takaa rinnalle ja jatkoajalla ohi David Moravecin karattua viimeistelemään voitto-osuman Pasi Nurmisen taakse.

2004 (Maailmancup, Toronto) Suomi - Kanada 2-3 (1-1, 1-1, 1-0)

Leijonat pilasi pohjoisamerikkalaisten juhlat maailmancupissa punnertamalla tieltään välierissä vahvan Yhdysvallat, mutta finaalissa Kanada oli liian kova luu. Shane Doanin 3-2-osuma loppuottelun päätöserässä aiheutti Suomelle turnauksen ainoan tappion.

2006 (Torino, olympialaiset): Suomi-Ruotsi 2-3 (1-0, 1-2, 0-1)

Ehkä se kaikista finaalitappioista katkerin. Länsinaapurissakin tunnustettiin Suomen olleen turnauksen paras joukkue, mutta tästä huolimatta finaalissa juhli Ruotsi. Saku Koivulta hajosi maila ratkaisevassa aloituksessa ja Nicklas Lidström kiitti. Kiekko maaliin ja Leijnien palkintokaappiin karvas olympiahopea.

2007 (Moskova, MM-kisat): Suomi-Kanada 2-4 (0-2, 0-1, 2-1)

Leijonat teki Moskovassa todellisen uroteon kampeamalla välierissä tieltään isäntäjoukkue Venäjän jatkoerässä, mutta finaalissa juhli Kanada. Kanada ja Tshekki ovat olleet toisteiseksi Leijonille ohittamattomia esteitä arvokisojen loppuotteluissa.