Näin elvytät aikuista – opettele tekniikka ajoissa: "Voiko elämässä olla hienompaa tunnetta kuin se, että pelastaa hengen?"

Näin elvytät aikuista 2:23

Paineluelvytyksessä painetaan 30 kertaa, jonka jälkeen puhalletaan kahdesti. Opettele elvyttämään ajoissa – siis ennen kuin tarvitset elvytystaitoja!

– Jokaisella on oikeus saada apua, ja jokaisella on velvollisuus auttaa. Suosittelen, että jokainen opettelee perusensiaputaidot, koska ikinä ei tiedä, missä niitä tarvitsee. Voiko elämässä olla hienompaa tunnetta kuin se, että pelastaa jonkun hengen? kysyy Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

Ensiaputaidoista kenties tutuin on elvytys – sitähän näkee missä tahansa sairaalasarjassa. Elvyttämistä kannattaa harjoitella hyvissä ajoin ennen tositilannetta!

Kohtasitko tajuttoman ihmisen? Toimi näin:

  1. Yritä herättää
  2. Soita 112
  3. Tarkista, kulkeeko hengitys ja tuntuuko pulssi
  4. Jos ei, aloita elvytys

Paineluelvytyksessä paineluilla sydäntä pumpataan mekaanisesti käsin, jotta veri saadaan kiertämään. Katso elvytysohje videolta!

Paineluelvytyksessä painetaan 30 kertaa, jonka jälkeen puhalletaan kahdesti.

– Tämän kierron ehtii kahdessa minuutissa tehdä kuusi kertaa. Toinen ihminen voi odottaa autettavan henkilön toisella puolella ja jatkaa sitten, kun toinen ei jaksa enää. Sitten ensimmäisenä elvyttänyt voi levätä, muttei poistu mihinkään, vaan jatkaa myöhemmin, Hirvonen neuvoo.

Hätäkeskus neuvoo ja ohjaa tarvittaessa, joten elvyttäessä kannattaa pitää puhelimen kaiutin päällä.

Kannattaa harjoitella etukäteen

Elvyttämistä ja muita pelastustaitoja kannattaa harjoitella etukäteen, sillä se auttaa oikeassa hätätilanteessa.

– Kannattaa harjoitella, koska sitten hätätilanteessa tulee olo, että minä osaan, olen joskus harjoitellut tätä. Hätäkeskuksen neuvoessa voi muistaa, että näinhän tämä meni.

Paineluelvytys näyttää tottumattoman silmään melko rajulta toimenpiteeltä. Hirvonen myöntää, että ikäihmisellä kylkiluu voisi periaatteessa murtua elvytyksen aikana, mutta niin tapahtuu vain harvoin.

– Ja se on pientä. Tässä pelastetaan ihmishenkeä. Se on tärkeintä, että sydän ja hengitys saataisiin toimimaan, ja ihminen eloon. Se menee kaiken muun yli.

Katso myös vauvan elvytysohje:


Lue myös:

    Uusimmat