Tutkimus löysi verenpainemittarien käytöstä sudenkuopan – "Emme odottaneet näin suuria eroja"

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
KATSO MYÖS: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella – tarvitaanko lääkitystä? Näin vastaa asiantuntija

Verenpainemittarin tarkkuus saattaa kärsiä pahastikin, jos mittarin mansetti on väärän kokoinen.

Verenpainemittari on tuttu näky paitsi lääkärillä, myös monissa kodeissa. Virallinenkin laite saattaa kuitenkin olla "hämmästyttävän epätarkka", kuvailee CNN

Verenpainemittareiden mansetteja testanneet tutkijat havaitsivat, että liian pienen mansetin käyttö johtaa liian suuriin verenpainelukemiin, liian suuren mansetin käyttö taas turhan pieniin lukemiin. 

Mansetti asetetaan mittauksessa käsivarren ympärille. Jo aiemmin on ollut tiedossa, että sen tulee olla oikeaa kokoa; silti tutkimus ilmeisesti pääsi yllättämään.

– Se, miten suuria erot olivat, oli sokki. Emme odottaneet näin suuria eroja, tutkimusta tehnyt Tammy Brady kuvasi CNN:lle.

Väärä mansettikoko väärensi tulosta

JAMA Internal Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan verenpainemittarit eivät anna oikeaa lukemaa, jos mittarissa on käytössä standardikokoinen mansetti ja potilas tarvitsisi oikeasti toisen koon. Mansettikokoja ovat tavallisesti S–XL. Kotimittarissa on usein mukana yksi peruskoko.

Satunnaistetussa kokeessa 195 Baltimoressa asuvaa henkilöä mittautti käsivartensa ammattilaisella saadakseen tietää mansettinsa oikean koon. Tämän jälkeen henkilöt kävelivät kaksi minuuttia; sitten verenpaine mitattiin kolmella erikokoisella mansetilla. Mansetit olivat standardikokoa, henkilölle sovitettua ja siten oikeaa kokoa tai kolmasosakoon liian pieniä tai suuria.

Jos henkilön oikea mansettikoko oli pieni, normaalikokoisen mansetin käyttö johti liian mataliin verenpainelukemiin. Jos henkilön koko oli L tai XL, standardikokoinen mansetti tuotti korkeita lukemia ja keskimäärin suurempia virheitä kuin pienemmän koon mansettia käyttävillä.

Tulos ei tutkijoiden mukaan muuttunut, vaikka huomioon otettiin henkilön oikea verenpaineen taso tai tämän ylipaino. 

"Tällä voi olla merkittäviä kliinisiä vaikutuksia"

Bradyn mukaan vääränkokoinen mansetti voikin johtaa virheisiin. Tutkimuksessa XL-kokoista mansettia käyttävien keskimääräinen verenpaine oli 125/80. Jos mittaustilanteessa käytetty mansetti oli standardikokoinen, keskiarvo kohosi lukemiin 144/87.

– Tällä voi olla merkittäviä kliinisiä vaikutuksia. 

Bradyn mukaan verenpainetta mittaavien tahojen tulisikin varmistaa, että erikokoisia mansetteja on tarjolla runsaasti. Erilaisten mansettien piilottaminen esimerkiksi sairaalan lukittuun kaappiin voi hankaloittaa hoitajan työtä.

– Triagehoitajan ei pitäisi joutua noutamaan oikeaa mansettia, koska se hidastaa hoitoa ja lisää todennäköisyyttä, että oikeaa kokoa ei käytetä, Brady kuvaa.

Bradyn mukaan esimerkiksi automaattisiin verenpaineen mittauslaitteisiin ei tulisikaan luottaa sokeasti.

– Ihmiset olettavat, että laite on todella viisas ja antaa oikean arvon, mutta moni asia riippuu siitä, että laitteen käyttäjä toimii oikein.

Miten verenpaine mitataan kotona?

Verenpaineen seuranta kotona kannattaa ja on hyödyksi. Myös kotimittareiden käyttäjien on tärkeää tuntea mansettikokonsa. Mittausohjeista voi keskustella lääkärin kanssa.

Kotilaitteessa mittaus ei välttämättä käynnisty, mikäli mansetti on liian löysä. Näyttö saattaa kertoa symbolein, koska mansetti on asennettu oikein. Mansetin tulee olla oikeassa kohdassa siten, että sen alareuna on juuri kyynärpään yläpuolella. 

Omaan laitteeseen ja sen ohjeisiin kannattaakin tutustua huolella; tämän lisäksi mittauksia kannattaa aina tehdä useampia peräkkäin, jotta tuloksista syntyy mahdollisimman edustava keskiarvo.

Sydänliiton ohjeet oikean kokoisen mansetin valintaan ovat seuraavat:

  • Olkavarren ympärysmitta: 26–32 cm – mansetin leveys 12 cm

  • Olkavarren ympärysmitta: 33–41 cm – mansetin leveys 14–15 cm

  • Olkavarren ympärysmitta: yli 41 cm – mansetin leveys 18 cm

Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa 2:30
Mitä on ortostaattinen matala verenpaine?

 

 

Lue myös:

    Uusimmat