26-vuotiaan miehen "sydänkohtauksen" syy lojuikin vatsassa – tämä sekoitti sydänfilmin: "Epäilen, että suurin osa lääkäreistä ei ole tietoisia tästä ilmiöstä"

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yleisimpiä yksittäisiä kuolinsyitä. Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat sydäntaudeille sekä muille pitkäaikaissairauksille.

Miehen nielemä patteri sekoitti sydänfilmin ja sai tulokset näyttämään siltä kuin potilaalla olisi sydänkohtaus. Lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -julkaisussa ilmestyneestä raportista kertoo muiden muassa Live Science.

Italialaiset lääkärit saivat todistaa harvinaista tapahtumaa, kun 26-vuotias vanki saapui Santa Maria Nuova -sairaalan päivystykseen kaksi tuntia kestäneiden vatsakipujen vuoksi. Vaivojen syy oli ilmeinen: mies oli syönyt tahallaan AA-patterin.

Röntgenkuvaus paljasti patterin sijainnin. Tämän jälkeen lääkärit ottivat potilaalta sydänfilmin (EKG), jolla saadaan tietoa sydämen sähköisestä toiminnasta.

EKG vihjasi, että miehellä oli ST-nousuinfarkti. Kyseessä on yleisin sydäninfarkti, jossa sepelvaltimo tukkeutuu täysin. Hengenvaarallisen ja välittömästi hoitoa vaativan ST-nousuinfarktin oireita ovat puristava rintakipu, ylävatsakipu, oksentelu, kylmä hiki ja voimakas hengenahdistus.

Italialaismiehen kohdalla sydänfilmin tulokset olivat ainoa merkki sydäninfarktista, eivätkä lääkärit löytäneet miehen verinäytteestä vauriosta kertovia merkkiaineita. Potilaalla ei ollut aiempia sydän- ja verisuonisairauksia. Ainoa sairastumiselle altistava riskitekijä oli tupakointi.

Lääkärit päättelivät, että sydänkohtaukseen viittaavan sydänfilmin syynä oli miehen nielemä patteri.

Nielty patteri voi vaikuttaa sydänfilmiin

Mutta miksi patterin nieleminen voi aiheuttaa sydänkohtaukseen viittaavia muutoksia?

Aiemmista potilastapauksista tiedetään, että patterien nieleminen voi saada EKG:n näyttämään siltä, että ihmisellä olisi ST-nousuinfarkti. Tyypillisesti nämä ihmiset ovat kuitenkin syöneet useita pattereita, minkä vuoksi on epäilty, että yksi elimistöön päätynyt patteri ei riitä muuttamaan sydänfilmiä. Käsillä oleva tapaus osoittaa oletuksen vääräksi.

– Epäilen, että suurin osa lääkäreistä ei ole tietoisia tästä ilmiöstä, amerikkalainen sydänlääkäri Guy Mintz, joka ei ollut mukana tapauksessa, sanoo Live Sciencelle.

Raportin kirjoittavat esittävät, että mahahappojen kanssa kosketuksiin joutunut patteri tuotti sähkövirran, joka kulki sydämeen ja vaikutti sydänfilmiin. Myös NBC Newsin haastattelema amerikkalainen sydänlääkäri Luke Laffin, joka hänkään ei osallistunut miehen hoitoon, epäilee, että nielty patteri vääristää EKG:n antamaa lukemaa. Lopputuloksena voi olla "pseudoinfarkti".

Pattereiden nieleminen on vaarallista

Mintz kehottaa pattereja nielleitä potilaita hoitavia lääkäreitä tarkastamaan veren merkkianeet ennen reagoimista epänormaaliin sydänfilmiin.

Lisäksi patterit tulee poistaa potilaan elimistöstä mahdollisimman nopeasti, sillä ne voivat vuotaa elimistöön kemikaaleja tai aiheuttaa tukoksia.

Tapausraportin miehen ei kerrota kärsineen patterin syömisestä johtuneista komplikaatioista. Sydämen sähköinen toiminta palautui normaaliksi, kun patteri poistettiin miehen elimistöstä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat