Onneksi aviomies tajusi tilanteen vakavuuden, kun 30-vuotias Megan heräsi yöllä outoihin oireisiin: "Vihoviimeinen asia, joka olisi tullut mieleeni"

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Miksi sydäntauti iskee? Videolla kerrotaan, millaiset asiat tekijät altistavat "perussairauksille", kuten sydän- ja verisuonitaudeille sekä keuhkosairauksille.

Hyväkuntoinen tanssija Megan Corbin sai sydäninfarktin 30-vuotiaana. – Se tuntuu aivan erilaiselta kuin oletat, hän kertoo nyt.

Tanssija Megan Corbin sai sydäninfarktin vain 30-vuotiaana. Nainen haluaakin nyt varoittaa muita oireistaa, joita itse ei aluksi ymmärtänyt vakaviksi, kertoo Insider.

Heräsi outoihin oireisiin yöllä

Heinäkuussa 2020 amerikkalainen Megan kertoo kokeneensa paineen ja kivun tunnetta rinnassaan. Megan heräsi tuntemuksiin yöllä, mutta oletti, että hänen vain tarvitsisi röyhtäistä kunnolla.

– Oletin, että tarvitsisin vain vähän inkiväärijuomaa, jotta pääsisin eroon kaasuista, Megan kuvailee.

Käsikin puutui – aviomies ymmärsi tilanteen vakavuuden

Helpottavan röyhtäyksen sijaan Meganin kivut pahenivat. Hän oli myös kylmän hien peitossa ja päätteli, että hetki vessan viileällä laattalattialla auttaisi.

Megan herätti aviomiehensä Raymondin ja pyysi tätä kantamaan itsensä vessaan.

– Saatoin vain maata lattialla, Megan muistaa.

Seuraavaksi Meganin vasen käsi puutui. Onnekseen hän kertoi siitä Raymondille; mies ymmärsi, että jokin on vialla, kantoi Meganin autoon ja ajoi pikavauhtia sairaalaan.

Megan kertoi tapahtuneesta sosiaalisessa mediassa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se oli vihoviimeinen asia, joka olisi tullut mieleeni"

Sairaalassa kävi ilmi, että Megan oli saanut sydänkohtauksen. Nuorelle ja urheilulliselle Meganille tieto oli täysi yllätys – hänellä ei ole sydäntauteja edes suvussaan.

– Se oli vihoviimeinen asia, joka olisi tullut mieleeni, Megan myöntää.

Myöhemmissä kokeissa kuitenkin havaittiin, että sekä Meganin verenpaine että kolesteroli olivat koholla. Hän tarvitsi myös sydänleikkauksen, josta on kuitenkin toipunut hyvin.

"Se tuntuu aivan erilaiselta kuin oletat"

Nyt Megan toimii vapaaehtoisena sydänjärjestössä jakaakseen tietoa sydänkohtauksista ja niiden oireista.

– Se [sydänkohtaus] tuntuu aivan erilaiselta kuin oletat, Megan sanoo.

Tutkimusten mukaan "hiljaiset sydäninfarktit" lisäävät riskiä sydänperäiseen äkkikuolemaan. Oireita ei välttämättä ole. Hiljainen, vähäoireinen infarkti voi muistuttaa närästystä ja aiheuttaa esimerkiksi pahoinvointia, heikotusta tai hikisyyttä. 

Rinnan sijaan sydänkohtauksen kipu voi tuntua myös muualla. Aina elokuvista tuttua voimakasta kipua ei ole; sen sijaan voi tuntua hengenahdistusta tai kiristävää, painavaa ja pakahduttavaa tunnetta rintakehän alueella, kertoo Sydänliitto.

Oireet voivat säteillä kaulalle, hampaisiin, yläraajoihin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle. Rintakehän oireilun lisäksi sydänkohtaus voi aiheuttaa pahoinvointia, kylmänhikisyyttä ja yleistä huonovointisuutta. Liikkuminen ei auta tilaan, vaan pahentaa sitä. 

Megan. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Pienet asiat auttavat tuntemaan kehon"

Nyt Megan mittaa esimerkiksi verenpaineensa päivittäin. Päivittäiset mittaukset kannattavat, sillä myös ensimmäiset merkit eteisvärinästä voisi löytää mittaamalla oman pulssinsa säännöllisesti.

– Pienet asiat auttavat tuntemaan kehon ja huomaamaan, mikä on muuttunut, hän vinkkaa.

Lue myös:

    Uusimmat