Tällainen on Kobe Bryantia kuljettanut Sikorsky-kopteri – malli on sama kuin vuoden 2005 Copterlinen turmassa Suomenlahdella, jossa kuoli 14 ihmistä

Kobe Bryantin turmakopteri oli samaa mallia mitä Copterlinen onnettomuudessa vuonna 2005 Tallinnan edustalla – näin siitä uutisoitiin 14:00
Copterlinen turmassa Viron edustalla kuoli 14 vuonna 2005. Katso uutisjuttu aiheesta!

Ammattilaisuransa päättänyttä yhdysvaltalaista koripalloilijaa Kobe Bryantia, 41, ja hänen matkustajaseuruettaan kuljettanut kopteri oli malliltaan sama, kuin Suomenlahdella 2005 sattuneessa turmassa.

Kopterimalli kummassakin tapauksessa on Sikorsky S-76.

Copterline-yhtiön kopteri syöksyi mereen Viron edustalla elokuussa 2005. 14 ihmistä menetti henkensä onnettomuudessa.

Konevalmistaja Lockheed Martin on julkaissut verkkosivuillaan suruvalittelut turmasta ja kertoo, miten se aikoo reagoida tapaukseen.

– Olemme olleet yhteydessä kansalliseen liikenneturvallisuuslautakuntaan ja valmiita tarjoamaan kaiken tukemme ja apumme tapausta tutkiville viranomaisille ja asiakkaille. Turvallisuus on ykkösprioriteettimme. Jos tutkinnassa tulee ilmi minkäänlaisia toimenpiteitä vaativia turvallisuusseikkoja, tiedotamme siitä S-76 asiakkaillemme, yhtiö kertoo tiedotteessaan sekä Twitterissä.

Satoja asiakkaita

Konevalmistajan mukaan vuoden 1977 jälkeen koptereita on toimitettu eri puolille maailmaa yli 875 kappaletta.

Kopteriin mahtuu 12–13 matkustajaa ja kaksi miehistön jäsentä.

Sikorskyn pituus on 16 metriä, leveys hieman yli kolme metriä ja korkeus noin 4,5 metriä. Maksiminopeudeksi kerrotaan lähes 290 kilometriä tunnissa.

Etupäässä kopterimalli on käytössä sairaankuljetuksissa, etsintä- ja pelastustehtävissä sekä öljynporauslauttojen miehistönkuljetuksissa. Lisäksi sillä on keskeinen jalansija erilaisissa VIP-kuljetuksissa, kuten koripallotähti Bryantin tapauksessa.

Yhtiön mukaan S-76 kopteri on VIP-käytössä yli 178 asiakkaalla. Yli kymmenen valtiota käyttää kopteria valtionjohdon kuljetustehtävissä. Kopteri on käytössä esimerkiksi Britannian kuninkaallisilla.

Useiden päivien tutkinta

Valmistajan mukaan mallin koptereilla on lennetty yli 7,4 miljoonaa tuntia "turvallisesti ja menestyksekkäästi" ja yhtiö kertoo olevansa sitoutunut tuotteensa kehittämiseen.

Bryantia kuljettanut kopteri putosi eilen aamulla paikallista aikaa Calabasissa Los Angelesissa. Turmassa kuoli myös Bryantin 13-vuotias tytär ja 7 muuta matkustajaa.

Helikopteriturman syytä selvitetään kiivaasti, mutta onnettomuustutkinta kestää luultavasti useita päiviä, paikalliset viranomaiset arvioivat. 

Lue myös:

    Uusimmat