Tällä videolla Venäjän mukaan näkyy hypersoonisen ohjuksen isku – näin Putinin ihannoimat, "pysäyttämättömät" aseet toimivat

Tällä videolla Venäjän mukaan näkyy hypersoonisen ohjuksen isku asevarastoon Ukrainassa 6:01
Tällä Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla näkyy Venäjän mukaan hypersooninen ohjusisku asevarastoon.

Venäjä on ilmoittanut ensi kertaa käyttäneensä hypersoonisia ohjuksia Ukrainan taisteluissa. Suurvallat ovat kisanneet jo vuosia hypersoonisten aseiden kehittämisestä.

Venäjän puolustusministeriö kertoi lauantaina, että maa ampui uusimpia Kinzhal-ohjuksiaan perjantaina tuhotakseen suuren maanalaisen asevaraston Ukrainan länsiosassa Deliatynissa, noin 100 kilometrin päässä Romanian rajasta.

Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla sen mukaan näkyy, kuinka ohjus osuu asevarastoon. Voit katsoa videon artikkelin yläpuolelta. Uutistoimistot eivät ole pystyneet vahvistamaan videon paikkaansapitävyyttä.

Venäjän tiedetään kehittäneen ja testanneen hypersoonisia ohjuksia, mutta niiden käyttöä Ukrainassa ei ole pystytty vahvistamaan.

"Pysäyttämättömät aseet"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kuvaillut hypersoonisia ohjuksia ihanteellisiksi, "pysäyttämättömiksi" aseiksi. Putin ylpeästi ilmoitti viime joulukuussa Venäjän olevan hypersoonisten aseiden edelläkävijä.

Myös Kiinan tiedetään panostaneen hypersoonisten aseiden kehittämiseen viime vuosina, ja se on esitellyt niitä sotilasparaateissaan.

Yli viisi kertaa ääntä nopeammin liikkuvien ohjusten tuhovoima on niiden nopeudessa ja tarkkuudessa. BBC:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan hypersooniset ohjukset eivät kuitenkaan ole niin merkittäviä, että Venäjä muuttaisi niillä sodan kulkua Ukrainassa.

Hypersooniset aseet voivat antaa etua ilmataistelussa, mutta niiden kehittäminen ei ole yksinkertaista.

Katso yhdysvaltalaisen CNBC-kanavan joulukuussa julkaisemalta videolta, miten hypersooniset lentokoneet ja aseet toimivat, ja miksi niiden uskotaan muuttavan sodankäyntiä tulevaisuudessa:

Näin hypersooniset ohjukset toimivat – suurvallat kisaavat modernien ohjusten kehittämisestä 5:20

Lue myös:

    Uusimmat