Taivas värjäytyi punaiseksi Uuden Seelannin Aucklandissa – savu kulkeutuu yli 2 000 kilometrin päästä Australiasta

Australian maastopaloista leviävä savu on värjännyt taivaan oranssinhehkuiseksi jo Uudessa-Seelannissa saakka, kertoo muun muassa australialainen Nine News-kanava.

Kanavan julkaisemissa kuvissa näkyy, kuinka maisema muuttui sunnuntaina Uuden-Seelannin pohjoissaarella sijaitsevassa Aucklandissa kuuluisan näkötornin ympärillä oranssiksi. Savu on kulkeutunut kaupunkiin 2 200 kilometrin päästä.

Aucklandissa katuvalot menivät savun seurauksena ennen aikojaan päälle ja hätäkeskus ruuhkautui ihmisten soitoista.

Jo aiemmin on kerrottu, kuinka Uuden-Seelannin jäätiköille on kulkeutunut tuhkaa Australian maastopaloista.

Tänään hieman helpommat olosuhteet

Australiassa on ollut maanantaina hieman helpommat olosuhteet, kun ainakin osaan paloalueita on saatu sateita. Lämpötilojen kuitenkin odotetaan nousevan taas loppuviikosta, mikä saattaa kiihdyttää paloja.

Maassa seurataan nyt jännityksellä esimerkiksi sitä, syntyykö Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltion rajaseudulle uusi jättiläispalo. Molemmin puolin osavaltioiden rajaa jyllää kaksi paloa, jotka ovat polttaneet laajoja alueita eivätkä ole osoittaneet laantumisen merkkejä.

Australialainen uutissivusto news.com.au kertoi varhain aamulla Suomen aikaa, että palojen välimatka on vain 10 kilometriä. Palot ovat niin kuumia ja voimakkaita, että palomiehet eivät pysty taistelemaan suoraan niitä vastaan. Sen sijaan he yrittävät vain eristää ne ja suojella rakennuksia lähistöllä sijaitsevissa taajamissa.

Huono ilmanlaatu sulki hätätilaviraston pääkaupungissa

Taakse jäänyt viikonloppu oli yksi kuluvan maastopalokauden pahimmista. Pelkästään viikonlopun aikana tuhoutui satoja taloja, ja kaiken kaikkiaan tuli on polttanut yli 1 500 kotia. Kuolleita on tähän mennessä kaikkiaan yli kaksikymmentä.

Victorian osavaltion suurkaupungissa Melbournessa ei ole toistaiseksi juuri kärsitty maastopalosavujen aiheuttamista ilmanlaatuongelmista samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi Sydneyssä. Muun muassa The Age -lehti kertoo, että maanantaina ilmanlaatu oli kaupungissa "erittäin huono".

Melbournessa asuva suomalaisnainen kertoi STT:lle varhain aamulla Suomen aikaa, että sateisesta säästä huolimatta ilmassa haistoi savun.

Pääkaupunki Canberrassa maan hätätilavirasto joutui pitämään maanantaina ovensa kiinni huonon ilmanlaadun takia, kertoi yleisradioyhtiö SBS. Kaupungissa suljettiin myös esimerkiksi lastentarhoja, museoita ja kauppoja samasta syystä.

Länsirannikolla muodostui sykloni

Samaan aikaan kun Australian itärannikko on monin paikoin liekeissä, länsirannikon edustalla muodostui maanantaina sykloni. Sen odotettiin tuovan mukanaan voimakkaita tuulia rannikolle Broomen kaupungin seudulla. Asiasta kertoi muun muassa Australian ilmatieteen laitos Twitterissä. Blake-nimen saanut sykloni on tämän kauden ensimmäinen, ja sen tuulet puhalsivat puuskissa noin 28 metriä sekunnissa varhain maanantaina Suomen aikaa.

Australiassa muodostuu sykloneita yleensä marraskuun ja huhtikuun välisenä aikana.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja