Tähtibongarit halutaan mobiiliaikaan – revontulista kännykällä kuvia

Taivaan erikoiset ilmiöt, kuten revontulet, halot ja harvinaiset pilvet halutaan nyt talteen kännyköiden avulla.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on ylläpitänyt jo reilun kolmen vuoden ajan Taivaanvahti-nettisivustoa, jonne tähtiharrastajat ja muut ovat voineet lähettää ilmakehän ja avaruuden havaintojaan. Älypuhelinaika on tuonut kuitenkin sivustolle muutostarpeita.

– On hirveän olennaista, että ihmisten olisi helppoa lähettää älypuhelimella havaintoja Taivaanvahtiin. Lähettää kuva suoraan kentältä, koska sillä tavalla havaintoja tulee todennäköisesti todella paljon enemmän. Ja kun havaintoja tulee enemmän, niin siinä on suurempi mahdollisuus että joku on huomannut jotain arvokasta tutkimukselle ja tieteelle, perustelee mobiilisivuston tarpeellisuutta Ursan Marko Pekkola.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa järjesti sovellushaasteen Tampereella NASA Space Apps Challenge -tapahtumassa, koska halusi Taivaanvahti-sivustolle mobiilikäytettävyyden.

– Meillä oli tarve sellaiselle sovellukselle, koska kentällä kaikilla on se puhelin yleensä mukana, tiivistää Pekkola.

Puhelimen kamera riittää vaikka mihin, vakuuttaa Pekkola.

– Se pystyy yllättävän moniin asioihin. Paitsi että sillä pystyy kuvaamaan näitä ilmakehän valoilmiöitä, joita näkyy päiväsaikaan tai yöllä kuunympärillä, niin sillä pystyy havaitsemaan myös maan ylimmästä ilmakehästä revontulia, valaisevia yöpilviä kesäyönhämärässä ja niin edespäin.

Ursa: Aina ei tarvitse olla yö – havaintoja voi tehdä myös päivänvalossa

– Ei tarvitse olla yöllä hereillä. Hirveän iso osa havainnoista, jotka Ursaan lähetetään syntyy päivisin. Vähän yli puolet havainnoista on ilmakehänilmiöitä, jotka pääsääntöisesti näkyy päivällä, muistuttaa Ursan Marko Pekkola.

Näitä voivat olla harvinaisen muotoiset pilvet tai halo-ilmiöt. Ursasta muistutetaan, että parhaillaan on käynnissä muun muassa halohuhtikuu, koska haloilmiöt ovat kevätauringossa yleisiä.

– Halot on sellaisia ilmakehän valoilmiöitä, jotka muistuttavat sateenkaaria. Ne ovat erilaisia renkaita, läiskiä ja pilareita taivaalla auringon tai kuun lähettyvillä. Ne voivat olla tosi näyttäviä.

Maailman erilaisista halohavainnoista Suomessa on tehty Pekkolan arvion mukaan neljännes. Maailmassa tunnetaan 80 erilaista halokuviota.

– Halot syntyvät jääkiteiden heijastumisesta ja taittumisesta auringon tai kuun valossa, Pekkola kertoo.

Voittoisa idea rakennettiin 48 tunnissa

Kilpailun voitti huhtikuun puolessa välissä suomalainen opiskelijaryhmä, joka rakensi mobiilisivuston Ursalle kahdessa vuorokaudessa. Viiden hengen ryhmä koostui Aalto yliopiston opiskelijoista, joista neljä, Enna Rane, Milja Asikainen, Antti Rantala ja Heikki Pulkkinen, rakensivat haastetta Suomesta käsin ja yksi, Eero Lehtonen, Saksasta etänä.

– Kukaan meistä Suomessa olevista ei ollut aikaisemmin tehnyt yhtään nettisivuja, mobiilisivuista puhumattakaan. Eli aloitettiin ihan perusteista googlaamalla käytännössä että miten tämmöistä asiaa kannattaa tehdä, kertoo Milja Asikainen.

Työtä helpotti kuitenkin selkeä tehtävän anto.

– Ursalta tuli ohjeet, mitkä kentät ovat sivulla pakollisia, joten tehtävänanto oli hyvin selkeä, kertoo Aalto yliopiston opiskelija Antti Rantala.

Työryhmä kasasi tuotteen pikaisesti. Viikonloppuna nukuttiin opiskelijoiden laskelmien mukaan 5-6 tuntia yössä. Nyt voiton jälkeen luvassa on tuotteen jatkokehittely ja testaus. Esimerkiksi Nokian Windows -puhelimissa työryhmän sovellus ei vielä toimi kunnolla.

– Ainoa mitä olen huomannut, on se, että kuvan lähettäminen Nokian Windows -puhelimilla, eli nykyisillä lumioilla ei onnistu, opiskelija Enna Rane kertoo.

Luvassa on myös sivuston ulkonäön viilausta.

– Ulkoasun lisäksi mietitään, miten saamme sivut toimimaan kaikilla mobiililaitteilla. Lähdemme miettimään, mitä halutaan tuotteelle tehdä, ja millaisella aikataulutuksella, Asikainen.

Voitto suuri yllätys

Kilpailevat joukkueet olivat kovia vastustajia. Skywatchers-työryhmän mukaan myös kilpailijoilla oli hyviä ideoita.

– Eräällä kilpailijalla oli myös sellainen sovellus-idea, että Taivaanvahtiin olisi pystynyt ottamaan twitterin mukaan, mutta hänellä ei ollut sitä tuotetta kuitenkaan kilpailussa, Enna Rane kuvailee kilpakumppaneita.

Tätä ideaa voittoisa ryhmä pitää kuitenkin hyvänä ideana, missä olisi Ursallekin jatkokehittelyn paikka.

– Ehdottomasti. Se olisi minusta todella hyvä idea tähän Taivaanvahtiin tuoda sosiaalinen media. Siinä ideassa oli myös se pointti, että jos joku antaa sinne Taivaanvahtiin väärää tietoa, niin se myös saataisiin pois äkkiä, Heikki Pulkkinen pohtii.

Voitto oli työryhmälle yllätys.

– No se oli kyllä todella suuri yllätys. Lähdettiin koko kilpailuun oikeastaan katsomaan millainen meininki siellä on, eikä todellakaan osattu kuvitella, että pärjättäisiin näin hyvin, Asikainen kertoo muiden nyökytellessä vieressä.

Mobiili tuo lisää havaintoja?

Ursan Marko Pekkola kertoo, että opiskelijaryhmän voittoisan työn lisäksi alan ammattilaiset ovat nyt keväällä tehneet kilpailun ulkopuolella Ursalle sovelluksen Taivaanvahti-palveluun, mutta se taas toimi ainoastaan Windows-käyttöjärjestelmän puhelimissa. Haastekilpailun voittaneen työryhmän mobiilisivu toimii lähes kaikilla puhelimilla.

Mobiilisivuston tavoitteena on Pekkolan mukaan lisätä lähetettyjen havaintojen määrää reippaasti.

– Jos havaintojen määrä vaikka tuplaantuisi, niin se olisi aika hyvä juttu. Silloin saisimme kattavamman kuvan siitä ,mitä Suomen taivaalla oikein tapahtuu. Eli mitä lähi-ilmakehän ilmiöitä tai kaukaisen avaruuden ilmiöitä on paljain silmin ihmisten nähtävissä Suomen taivaalla. 

Mobiilisivusto on tarkoitus ottaa käyttöön tämän vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat