Tahdotko ottaa tämän kirkon elämänkumppaniksesi...?

Ikimuistoinen päivämäärä houkuttelee pariskuntia tänään alttarille ja maistraatteihin.

Espoolainen Leppävaaran seurakunta tarjoaa Pienet häät Perkkaalla -vihkitapahtumassa tilaisuuden kirkkohäihin niillekin pariskunnille, joita ajan- ja rahanmeno eivät houkuttele.

Tavoitteena on myös rohkaista ihmisiä menemään naimisiin.

Espoon lääninrovasti ja Leppävaaran kirkkoherra, dosentti Kalervo Salo muistuttaa, että mahdollisuus kirkkohäihin on yksi tärkeimmistä syistä kuulua kirkkoon ja liittyä kirkkoon – vaikka sama asia on saanut toiset myös eroamaan kirkosta.

– Aika moni nuori liittyy kirkkoon, kun häät tulevat ajankohtaisiksi. Toisaalta jos haluaa kummiksi Suomen luterilaisessa kirkossa, tulee toki olla kirkon jäsen. Jotkut käyvät aikuisena rippikoulunkin ja liittyvät sitä kautta kirkkoon. Tosin silloinkin kimmokkeena saattavat olla juuri olla kirkkohäät, Salo pohtii.

"Eroamisten taustalla protestia koko yhteiskuntaa kohtaan"

Kirkkoon liittyy jatkuvasti sieltä eronneita ja kirkkoon koskaan kuulumattomiakin, mutta heitä on kuitenkin vähemmän kuin eroajia. Salo uskoo, että kirkkoon liitytään harkitummin kuin siitä erotaan.

– Liikettä kirkosta eroamisen ja kirkkoon liittymisen välillä on. Jossain vaiheessa ihmiset miettivät elämän suuria kysymyksiä ehkä vähän syvemminkin, eivätkä ajattele sitä vain hetken mielijohteesta vaan vakavissaan.

– Varmasti nytkin eronneista toiset vielä palaavat kirkon piiriin. On ihmisiä, jotka liittyvät kirkkoon esimerkiksi työuran päätyttyä eläkkeelle siirryttyään. Jollekulle syy kuulua kirkkoon ovat esimerkiksi perhekerhot, joihin lapset ovat tervetulleita.

Tämänhetkistä kirkosta eroamisbuumia Salo on seurannut ihmeissään. Hän arvelee, että taustalla on pitkäaikaisia patoumia koko yhteiskuntaa kohtaan.

– En usko, että kyse on vain kirkon suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen vaan jonkinlaisesta protestista myös suomalaista yhteiskuntaa ja valtiota kohtaan.

– Minusta keskustelussa on joka tapauksessa jäänyt varjoon se puoli kirkon henkilökunnasta, joka suhtautuu homoseksuaalisuuteen myönteisemmin, on valmis siunaamaan homoseksuaalisen parisuhteen ja on valmis rukoilemaan heidän puolestaan. Keskustelussa korostuu kirkon yhden laidan ihmisten näkökulmaksi, eikä se ole koko kuva kirkosta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat