Syyriasta vetäytyminen on aloitettu, kertoo Yhdysvaltojen johtama koalitio

Yhdysvaltojen johtaman koalition vetäytyminen Syyriasta on alkanut, kertoo koalitiota edustava eversti Sean Ryan tiedotteessa. Vetäytymisen järjestelyistä tai aikatauluista ei ole annettu vielä tietoa.

Koalitio muodostettiin taistelemaan terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Viime sunnuntaina Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin läheinen neuvonantaja John Bolton sanoi, ettei Yhdysvallat vedä vielä sotilaitaan Syyriasta. Hänen mukaansa amerikkalaissotilaat pysyvät maassa niin kauan, kunnes äärijärjestö Isis on lyöty ja Yhdysvaltojen tukemien kurdijoukkojen turvallisuus on taattu.

Trump ilmoitti joulukuussa yllättäen, että maa vetää kaikki joukkonsa pois Syyriasta. Trumpin mukaan Yhdysvallat on saavuttanut tavoitteensa eikä Yhdysvaltojen joukkoja sen takia enää tarvita Syyriassa.

Trumpin vetäytymisilmoitus herätti paljon vastustusta, ja päätöksen takia muun muassa Yhdysvaltojen puolustusministeri Jim Mattis jäi eläkkeelle. Myös Yhdysvaltojen edustajana äärijärjestö Isisin vastaisessa koalitiossa työskennellyt Brett McGurk ilmoitti lähtevänsä tehtävästään suunniteltua aiemmin.

Vetäytymispäätöksellä on jo ollut seurauksia Syyriassa. Yhdysvaltain lähtiessä liittolaisia vaille jäävät kurdijoukot ovat lyöneet hynttyyt yhteen Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallituksen kanssa. Turkki pitää Syyrian kurdijoukkoja terroristeina. Turkin pelätään käyvän täydellä voimalla kurdijoukkojen kimppuun, jos amerikkalaisjoukot vetäytyvät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja