Suomalaiset tutkijat löysivät bakteerilajin, joka on yhteydessä Parkinsonin tautiin. Havainnosta toivotaan apua hitaasti etenevän sairauden hoitamiseen.
Helsingin yliopiston tutkijat esittävät Frontiers in Cellular and Infection Microbiology -tiedejulkaisussa, että suoliston desulfovibrio-bakteereilla saattaa olla merkitystä Parkinsonin taudin synnyssä.
Tutkijat löysivät 20 Parkinson-potilaan ulostenäytteistä huomattavasti enemmän kyseistä bakteerilajia kuin terveiden ja samoja elintapoja noudattavien verrokkien näytteistä. Lisäksi desulfovibriot korreloivat taudin vakavuuden kanssa. Mitä pahemmat oireet olivat, sitä enemmän suolistossa oli desulfovibrioita.
Desulfovibriot ovat yleisiä ympäristön mikrobeja, joita on maaperässä ja vesistöissä, kertoo tutkimusta tehnyt Helsingin yliopiston elintarvikemikrobiologian professorin Per Saris. Syytä siihen, miksi kyseiset bakteerit alkavat lisääntyä Parkinson-potilaiden suolistossa, ei vielä tiedetä.
Lue myös: Suolistobakteereista huolehtiminen voi taata pitkän ja terveen elämän – "toisten aivojemme" tutkija kertoo, miten se onnistuu
Bakteerien tuottama rikkivety johtaa proteiinikertymiin
Parkinsonin tauti on etenevä liikehäiriösairaus, joka johtuu keskiaivojen alueen hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta. Hermosolutuho johtaa hermovälittäjäaine dopamiinin puutteeseen sekä tahdonalaisia liikkeitä säätelevien hermoratojen vaurioitumiseen.