Ravistelevat kuvat muistuttavat: Tämä tappaa yli 8 miljoonaa ihmistä vuodessa

17-vuotiaan urheilijan keuhkot romahtivat – lääkärit epäilevät syyksi sähkötupakkaa 2:14
Video: 17-vuotiaan urheilijan keuhkot romahtivat – lääkärit epäilevät syyksi sähkötupakkaa.

Syöpäjärjestöt muistuttaa kampanjassaan, että koronaviruspandemian takia tupakoinnin lopettaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Vuonna 2018 suomalaisista 20–64-vuotiaista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin. Maailmanlaajuisesti tupakoitsijoita on noin miljardi.

Tupakointi tappaa vuosittain yli 8 miljoonaa ihmistä ja luku jatkaa kasvamistaan. 

Syöpäjärjestöt herättelee ihmisiä tupakoinnin laajasti tunnistettuihin vaaroihin tuoreessa kampanjassaan. Kampanjakuvissa esiintyy ihmisiä, jotka tupakoivat kasvomaskien läpi. Kuvat on koettu jopa häiritseviksi.

Tupakoinnin vaaroista ei puhuta tarpeeksi

Syöpäjärjestöt kertoo tiedotteessaan, että kampanjan taustalla on viime keväällä tupakoitsijoiden keskuudessa leviämään lähtenyt hälyttävä trendi. Nettiin alkoi ilmestyä kuvia, joissa ihmiset tupakoivat kasvomaskeihin tehtyjen reikien läpi.

– Internetissä leviävä trendi osoittaa, että tupakoinnin vaaroista ei edelleenkään puhuta tarpeeksi. Näinä aikoina tupakoinnin lopettaminen on entistä tärkeämpää ja siksi päätimme nostaa aiheen juuri nyt esille. Näemme, että vastuullamme on paitsi viestiä tupakoinnin vaaroista, mutta myös kannustaa ihmisiä toimimaan turvallisesti pandemian aikana. Kampanjan viesti on selkeä: käytä maskia suositusten mukaisesti, mutta vähennä riskiäsi lopettamalla tupakointi, Syöpäjärjestöjen terveysosaston johtaja Juha Heino sanoo tiedotteessa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Tupakointi heikentää keuhkojen toimintaa ja lisää riskiä sairastua erilaisiin hengitysteiden sairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään. Tupakointi lisää myös kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Merkittävästi keuhkojen tai sydämen toimintaa huonontavien tai elimistön vastustuskykyä heikentävien perussairauksien tiedetään voivan lisätä vakavan koronavirusinfektion vaaraa.

Taas tupakoitsijoita rangaistaan 10:00
Videolla: Näin Pasi pääsi eroon tupakasta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Syöpäjärjestöt

Lue myös:

    Uusimmat