Syötkö tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia? Tutkimus: Tietty määrä voi jopa kohottaa kuntoa

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO MYÖS: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Hedelmien ja vihannesten syömiseen on monta hyvää syytä. Tuoreen tutkimuksen mukaan se saattaa jopa kohottaa kuntoa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan hedelmien ja kasvisten syömisestä voi olla jopa yllättävän paljon hyötyä.

European Journal of Preventive Cardiologyn julkaiseman tutkimuksen mukaan viiden hedelmän ja vihanneksen syöminen päivittäin voi olla yhtä hyödyllistä fyysiselle kunnollesi kuin neljän tuhannen askeleen ottaminen, kirjoittaa New York Post.

– Tämä tutkimus tarjoaa tähän mennessä vahvinta ja täsmällisintä tietoa tukien väitettä, että parempi ruokavalio voi johtaa parempaan kuntoon, Harvardin yliopiston opetussairaala Beth Israel Deaconess Medical Centren tutkija Michael Mi kommentoi.

Näin tutkimus toteutettiin

Harvardin tutkijat mittasivat happitasoja 2 380 mieheltä ja naiselta – jotka kaikki harjoittavat yhtä paljon fyysistä toimintaa ja sanoivat ravinnon olevan fyysisen kunnon avaintekijä – heidän juostessaan juoksumatolla.

Tutkimukseen osallistuneet täyttivät myös ruokakyselyn, jossa tarkasteltiin, miten he olivat kuluttaneet 125 erilaista ruoka-ainetta kuluneen vuoden aikana. 

Osallistujien ilmoittamat ruokavaliot pisteytettiin ottaen huomioon ikä, sukupuoli, päivittäinen kokonaisenergiansaanti ja painoindeksi ( BMI), tupakointi, kolesterolitasot, verenpaine, diabetes ja rutiininomainen fyysinen aktiivisuus.

– Keski-ikäisillä terveelliset ruokailutottumukset liittyivät vahvasti ja suotuisasti kuntoon jopa tavanomaiset aktiivisuustasot huomioon ottaen, tutkija Michael Mi kertoo.

Min mukaan terveellisen ruokavalion ja fyysisen kunnon välinen suhde oli samanlainen naisilla ja miehillä, mutta selvempi alle 54-vuotiailla.

Kuidut edistävät aineenvaihduntaa

Hedelmät ja vihannekset sisältävät runsaasti kuitua, toimien ikään kuin luonnollisina rasvanpolttajina, mikä edistää aineenvaihduntaa.

– Aineenvaihduntatietomme viittaavat siihen, että terveellinen syöminen liittyy parempaan aineenvaihdunnan terveyteen, mikä voisi olla yksi mahdollinen tapa, jolla terveellinen syöminen johtaa kohonneeseen kuntoon ja kykyyn harjoitella, Michale Mi selittää.

Mi kuitenkin huomauttaa, että kyseessä oli havainnointitutkimus, joten tutkijat eivät voi täysin päätellä, että terveellinen ruokavalio parantaisi fyysistä kuntoa tai poistaisi mahdollisuuden käänteiseen vaikutukseen, kuten että hyväkuntoiset ihmiset ovat vain päättäneet syödä hyvin.

– Korkealaatuiseen ruokavalioon on jo olemassa monia vakuuttavia terveydellisiä hyötyjä ja tarjoamme vielä yhden, joka liittyy kuntoon. Välimerellinen ruokavalio, jossa on tuoretta ruokaa ja minimaalisesti jalostettuja elintarvikkeita, punaista lihaa ja alkoholia, on hyvä paikka aloittaa, Mi toteaa.

Katso myös: 91-vuotias isoäiti Joan ei näytä ikäiseltään: "Käyttäydyn yhä kuin olisin 21"

Lue myös:

    Uusimmat