Ilmestyikö suun ympärille jälleen finnejä? Syy saattaa piillä hampaidenpesurutiinissasi

Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon 1:09
KATSO MYÖS VIDEO: Asiantuntija antaa vinkit päivittäiseen ihonhoitoon.

Muuttamalla hampaiden harjauksen ja kasvojen pesun järjestystä saatat saada helpotusta iho-ongelmiin.

Turkkilainen lääketieteen opiskelija ja somevaikuttaja nimimerkillä Dr Mehss vinkkaa suositulla TikTok-tilillään, että tietty tapa hampaiden pesuun liittyen saattaa olla toistuvasti suun, leuan ja leukapielien ympäristöön ilmestyvien finnien takana, kertoo Independent-lehti.

Hän kertoo TikTok-päivityksessään, että hampaiden pesu sen jälkeen, kun on jo pessyt kasvot, voi johtaa akneen suuta ympäröivillä ihoalueilla. Mehss perusteelle ilmiötä sillä, että hampaita harjatessa suun bakteerit voivat levitä kasvoille.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Myös iholle jäävä hammastahna voi aiheuttaa ärsytystä.

– Hammastahnajäänteet, jotka valuvat leukaasi pitkin hampaita pestessä, saattaavat kuivattaa ihoa ja aiheuttaa ärsytystä. Lisäksi jotkin hammastahnan vaikuttavista aineista voivat aiheuttaa iho-ongelmia. Ihotauti- ja hammaslääkärit sanovat, että kasvot kannattaa pestä vasta hampaiden pesun jälkeen, Mehss kertoo TikTok-tilillään.

Hammastahnasta löytyvä kemikaali SLS voi ärsyttää ihoa

Hammastahna yhtenä mahdollisena aknen aiheuttajana voi tuntua yllättävältä siihen nähden, että moni meistä on kuullut, että tahnan laittaminen finnin päälle kuivattaa sen ja saa kiusankappaleen katoamaan iholta nopeammin.

Ihotautilääkäreiden mukaan hammastahnan kemikaalit voivat kuitenkin aiheuttaa näppyjä iholle.

Natriumlauryylieetterisulfaatti eli SLS on yksi yleisimmistä hammastahnoista löytyvistä kemikaaleista. Se aiheuttaa muun muassa hammastahnan vaahtoamisen, kertoo Duodecim.

Vuonna 1983 julkaistussa turvallisuusarviossa saatiin selville, että SLS ei ole haitallista, jos sitä käyttää lyhyitä aikoja ja sen pesee iholta pois huolellisesti. Tutkimusraportissa kuitenkin huomautetaan, että jatkuva suora altistuminen tälle kemikaalille voi aiheuttaa lievää tai keskivaikeaa ihoärsytystä.

SLS:n ihoa ärsyttävä vaikutus liittyy siihen, että se heikentää ihon luontaista puolustusta, kertoo Duodecim.

Hampaiden harjausrutiini ei tietenkään ole ainoa akneen ja finnien ilmestymiseen liittyvä tekijä. Näppyjen taustalla voivat olla myös hormonitoiminta, stressi, ruokavalio tai säännöllinen meikkaaminen.

Puhumattakaan pesemättömien meikkisiveltimien käytöstä, joiden bakteeripitoisuus on tutkitustikin "tasoa ällöttävä"

Lähteet: IndependentDuodecim

Lue myös:

    Uusimmat