Rintasyöpätapaukset lisääntyneet Suomessa – asiantuntijan mukaan seulontaikää kannattaisi laajentaa: "Terveyspoliittinen ratkaisu"

8:58

Huomenta Suomessa keskusteltiin torstaiaamuna rintasyövästä ja siihen liittyvästä tutkimuksesta. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys alkoi tänään.

Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen kertoo, että rintasyöpätapaukset ovat lisääntyneet Suomessa – ikävä kyllä.

– Suurin syy rintasyöpätapausten lisääntymiseen on se, että me elämme vanhemmiksi. Ehtii tulla sairauksia, Huovinen tiivistää.

Kymmenen vuotta sitten määrättiin asetuksella, että rintasyövän seulontamammografioita laajennetaan 50–59-vuotiaista aseittain aina 69-vuotiaisiin asti. Jo tämä oli Huovisen mukaan hyvä uudistus, mutta vieläkin seulontaikää voitaisiin laajentaa.

– Meillä on tutkimustietoa Suomestakin, että seulontamammografia toimisi ihan yhtä hyvin vanhemmissakin ikäryhmissä, ihan 74-vuotiaaksi asti. Olisi hyvä, jos pystyttäisiin laajentamaan mammografiaseulonta vielä vanhempiin ikäryhmiin. Tämä on kuitenkin terveyspoliittinen ratkaisu.

Miksi rintasyöpää ei seulota nuoremmilla?

Syövän riski suurenee iän myötä, ja Kaikki syövästä sivuston mukaan puolen rintasyöpätapauksista todetaan yli 60-vuotiailta naisilta.

Kohonneen riskin takia Huovisen mukaan olisikin järkevää, että seulontaa jatkettaisiin pidempään, jotta tapaukset voitaisiin todeta ja hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Nuoremmille samoista seulonnoista ei ehkä olisi apua.

– Miksi mammografiaseuranta ei toimi niin hyvin nuoremmilla naisilla? Se johtuu siitä, että mammografian tarkkuus riippuu siitä, minkälainen rintarauhanen on. Nuoremmilla naisilla on tiivis rintarauhaskudos, niin mammografia ei näytä yhtä hyvin kuin niillä naisilla, joilla vaihdevuodet ovat ohi, Huovinen selittää.

"Elintapoihin liittyviin riskitekijöihin voi jonkin verran vaikuttaa"

Rintasyöpäpotilaista noin neljännes todetaan 25–49-vuotiailla naisilla. Asiantuntijalääkäri suositteleekin, että rinnat tutkii säännöllisesti, ja tuntemuksien tai kyhmyjen ilmetessä hakeutuu aktiivisesti lääkärin tutkimuksiin.

Rintasyövän syntyyn vaikuttavat pitkä lista eri tekijöitä, joista suurimpaan osaan voi olla todella vaikea vaikuttaa. Esimerkiksi perinnöllisyys ja hormonaaliset tekijät vaikuttavat.

Elintapoihin liittyviin riskitekijöihin voi jonkin verran vaikuttaa. Ylipaino, liikunnan vähäisyys ja alkoholin käyttö, ne ovat ne tärkeimmät elintapoihin liittyvät riski- ja suojatekijät, Huovinen kertoo.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä on onnistuttu keräämään vuosien aikana jo 12 miljoonaa. Mitä rahoilla on saatu aikaiseksi? Miksi vapaaehtoisten rahoitus on tutkimukselle tärkeää? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

***

7:59

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja