Synnittömän hyvää -sarjassa Hanna Partanen kokkaa herkullisia ja terveellisiä ruokia. Näillä resepteillä sinäkin onnistut omassa keittiössäsi!
Lenni-Kalle Taipale: Kookoskanaa riisipedillä
3 dl basmatiriisiä
4 kananrintafileitä (maustamattomia)
1 tölkki kevytkookosmaitoa
3 dl kanalientä
mustapippuria
suolaa
1 sitruuna
1 dl Coca-colaa
1 punasipuli
1 paprika
Laita voideltuun vuokaan kanaliemi, kookosmaito ja Coca-cola. Kaada niiden joukkoon raaka riisi ja sekoita. Pilko sekaan paprika ja punasipuli. Laita joukkoon sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla maustetut broilerin rintafileet ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
Mustikkarahka
(2 suurta annosta)
2 dl rahkaa
2 dl rasvatonta vaniljajogurttia (ei lisättyä sokeria)
2 dl mustikoita
2 tl makeutusainetta
Sekoita kaikki yhteen ja nauti!
Dippivihannekset
1 pussi porkkanoita
1 kukkakaali
2 paprikaa
1 kurkku
Minilihapullat
2 dl vettä (tai kevytkermaviiliä)
1 dl korppujauhoja
1 kananmuna
1 sipuli
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
400 g naudan paistijauhelihaa
Sekoita korppujauho nesteeseen ja anna imeytyä. Kuori ja hienonna sipuli. Voit halutessasi pehmentää sipulin paistamalla sen pannussa. Lisää sipuli, muna, mausteet ja jauheliha korppujauhoihin. Kostuta kädet vedellä ja pyörittele seos pieniksi lihapulliksi. Paista lihapullat uunissa 200 asteessa noin15 minuuttia. Voit dippailla lihapullia kermaviilidippiin cocktailtikkuja apuna käyttäen.
Dippi
2 dl kevytkermaviiliä (esim. 3,5%)
puolet valmiista dippikastikejauhe pussista esim. tsatsiki
Ruistikut
Vähäsuolaista ruisleipää (esim. Pirkan ruisvuoka tai Real tai Ruisihme)
Rypsiöljyä
Valkosipulia maun mukaan
Leikkaa leivästä tikkuja uunipellille. Voitele valkosipuliöljyllä ja paahda uunissa noin 200 asteessa viitisen minuuttia. Dippaa kermaviiliin tai rouskuttele sellaisenaan.
Leena Lehtolainen: Kevyempi pizza (1 hlölle)
1,5 dl vettä
1/3 pkt hiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 dl vehnäleseitä
1,5 dl kuitupitoisia sämpyläjauhoja (kuitua 6 %)
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä
1 prk (70 g) tomaattisosetta/-pyreetä
100 g täyslihaleikkelettä (esimerkiksi joku Sydänmerkki-tuote)
80 g raastettua kevytjuustoa (12-15 % rasvaa)
2 viipaloitua tomaattia
1 prk säilykeananasta
mustapippuria
pizzamaustetta
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy, leseet ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Kauli taikinasta uunipellillisen kokoinen pohja. Lisää täytteet. Paista 250 asteessa 12-15 min.
Korvapuustit kevyemmin
2 1/2 dl rasvatonta maitoa
½ pkt hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 tl hienonnettua kardemummaa
6-7 dl hiivaleipäjauhoja
1,5 dl kauraleseitä
100 g pullomargariinia
Täyte:
50 g margariinia
n. 1/2 dl sokeria
kanelia
Voiteluun kananmunaa
Pinnalle:
raesokeria
1. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää taikinanesteeseen suola, sokeri, leseet ja kardemumma.
3. Lisää jauhoja vähitellen koko ajan alustaen.
5. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva ja lisää vielä tarvittaessa jauhoja. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi.
6. Anna kohota lämpimässä paikassa hyvin peitettyinä kooltaan noin kaksinkertaiseksi.
7. Kauli taikina levyksi.
8. Levitä levylle pehmeä rasva ja ripottele päälle sokeria ja kanelia.
9. Kääri levy rullaksi, jätä saumakohta työpöytää vasten.
10. Leikkaa rullasta vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta noin 3 cm ja kapeammalta 1,5 cm.
11. Nosta palat leivinpöydällä pystyyn niin, että kapeampi puoli tulee ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä aivan pohjaan asti venyttäen samalla peukaloilla taikinaa ulospäin.
12. Anna kohota pellillä leivinpaperin päällä peitettyinä lämpimässä paikassa.
13. Voitele puustit munalla ja ripottele päälle raesokeria.
14. Paista 225 asteessa keskitasolla 10-15 minuuttia.
Marjamarenkitorttu
1 valmis kakkupohja
tai
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
Täyte
200 g marjasekoitusta (mansikkaa, vadelmaa, mustaherukkaa)
0,5 l kevytvaniljajäätelöä 4%
Marenki
2-3 valkuaista
3 rkl sokeria
Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää varovaisesti vehnäjauho vaahdon sekaan. Paista reunallisessa piirakka vuoassa 200 asteessa noin 10-15 min uunin keskitasolla. Kaada mielellään hieman kohmeinen marjasekoitus piirakan päälle. Tee jäätelöstä noin sentin paksuisia viipaleita ja peitä marjat jäätelöllä. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi marenkivaahdoksi ja lusikoi se jäätelön päälle. Käytä uunissa muutaman minuutin ajan niin, että marenki saa hieman väriä ja osittain kovettuu. Nautitaan heti!
Omenakaurapuuro (1 annos)
1 dl kaurahiutaleita
1 dl omenatuoremehua
1 dl vettä
1/3 tl suolaa
1 raastettu omena
ripaus kanelia
Sekoita kaurahiutaleet, vesi ja omenamehu kattilassa. Lisää suola ja keitä puuroa kunnes alkaa kiehua. Nosta levyltä ja anna tasautua muutaman minuutin. Lisää omenaraaste ja mausta kanelilla. Tarjoa rasvattoman maidon tai maustamattoman jogurtin kanssa sekä ruisleivän, jonka päällä on margariinia, raejuustoa ja kurkkua.
Banaani-marjasmoothie (2 isoa annosta)
2 pakastettua banaania
1 dl marjoja
2 dl rahkaa
1 dl rasvatonta vaniljajogurttia
2 dl rasvatonta maitoa
Laita banaanit pakastimeen pariksi tunniksi, pirtelön koostumuksesta tulee näin samettimainen. Soseuta banaanit ja lisää joukkoon muut aineet. Vinkki: mustaherukka sopii hyvin yhteen banaanin kanssa.
Tero Pitkämäki: Kanapasta terveellisemmin (4 annosta)
5 dl keittämätöntä pastaa (kuitua ainakin 6 %)
2 sipulia
1 paprika
1 rkl rypsiöljyä
300-400 g maustamattomia broilerinfilesuikaleita
¾ tl suolaa
½ (noin 300 g) kukkakaali
2 dl kevytkasvirasvasekoitetta (Becel Kevyt Ruoka 7 % tai Valio Ruoka 5 %)
2 rkl kevyttä kasvirasvatuorejuustoa (esim. Keiju ruohosipuli)
currya, mustapippuria
pari rkl persiljaa, ruohosipulia tai purjoa hienoksi silputtuna
Keitä pasta. Pilko ja keitä kukkakaali. Kuutio sipuli pieneksi osiksi ja kuullota paistinpannulla rypsiöljyssä. Lisää joukkoon broilerinsuikaleet ja hetken päästä kuutioitu paprika. Paista suikaleet kypsiksi. Lisää joukkoon kasvirasvasekoite ja tuorejuusto sekä mausteet. Sekoita ja anna lämmetä muutama minuutti. Lisää keitetty pasta sekä keitetyt kukkakaalit ja sekoita. Ripottele päälle persiljaa, ruohosipulia tai purjoa.
1 lime
pieni purkillinen viipaloituja herkkusieniä
2 rkl kalakastiketta
ripaus suolaa
Viipaloi galangal, sitruunaruoho, kaffirlimetin lehti ja chilit ohuiksi siivuiksi. Pilko tomaatti ja sipuli. Laita galagal ja sitruunaruoho kiehuvaan kanaliemeen 2 minuutiksi. Lisää herkkusienet, tomaatti ja sipuli ja anna kiehua 2 minuuttia. Lisää joukkoon chili, suola, kalakastike, limen mehu, katkaravut ja silputtu korianteri. Keitä kunnes ravut ovat muuttuneet vaaleanpunaisiksi.
Suklaavanukas (4 annosta)
1/2 l rasvatonta maitoa
1 1/2 dl sokeria tai 12 nappia makeutusainetta
3 rkl maissitärkkelystä (Maizenaa)
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria
Sekoita kattilassa kuivat aineet ilman lämpöä. Kaada maito joukkoon vähitellen koko ajan sekoittaen. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos alkaa kiehua. Keitä seosta sekoittaen kunnes se sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää vanilliinisokeri. Kaada seos neljään jälkiruokamaljaan ja peitä ne talouskelmulla. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Riitta Väisänen: Kantarellirisotto (4 annosta)
1 l tuoreita kantarelleja pilkottuna
2 rkl margariinia
1 dl purjoa suikaloituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 l vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
Pane kantarellit kattilaan ja kuumenna liedellä kunnes neste on haihtunut. Lisää rasva, purjosuikaleet ja valkosipuli. Pyöräyttele seosta muutaman kerran ja lisää riisi joukkoon. Anna riisin muuttua läpikuultavaksi ja kaada valkoviini kattilaan. Mausta mustapippurilla.
Kuumenna vesi toisessa kattilassa ja mausta kasvisliemikuutiolla. Kun valkoviini on melkein imeytynyt riisiin, lisää joukkoon pari desilitraa kuumaa kasvislientä koko ajan sekoittaen. Kun neste on taas lähes imeytynyt riisiin, lisää taas nestettä. Toista näin kunnes koko kasvisliemi on lisätty risottoon. Tarkista maku.
Halutessasi nauti risotto juustoraasteripauksen kera.
Mausteinen kalakeitto
noin 300 g kalafileetä (esim. kuhaa tai ahventa)
½ tl suolaa
rouhittua pippuria
1 punainen chili
2–4 valkosipulin kynttä
1 sipuli
Nopea jauhelihakeitto
400 g jauhelihaa (naudanpaisti)
2 tl öljyä
1 sipuli
mustapippuria, paprikajauhetta
1 ½ l vettä
1 tl suolaa
400 g peruna-sipulisekoitusta
1 pss keittojuureksia (200 g)
silputtua persiljaa
Kuullota sipulia hetki paistinpannulla öljytilkassa. Lisää jauheliha ja ruskista se. Mausta mustapippurilla. Laita isoon kattilaan vesi. Kun vesi kiehuu, murenna joukkoon lihaliemi- tai yrttikuutio. Lisää peruna-sipulisekoitus ja keittojuurekset. Keitto saa kiehua noin 5 minuuttia. Lisää keittoon mustapippuria sekä halutessasi esimerkiksi tuoreita yrttejä.
Tonnikalasalaatti (2 isoa annosta)
1/2 jääsalaattiruukku
1 (250 g) rasiallinen kirsikkatomaatteja
½ kurkku
1 prk tonnikalaa (vedessä)
½ prk rasvatonta raejuustoa (100 g)
1,5 dl viinirypäleitä
1 punasipuli
2 rkl auringonkukansiemeniä (pannulla paahdettuja)
+kastikkeeksi öljyä ja balsamicoa + mustapippuria
Anni Sinnemäki: Pinaatti-fetakastiketta ja pastaa
300 g täysjyväpastaa
kastike:
yksi pussillinen tuoretta pinaattia
tölkillinen tomaattimurskaa
200 g fetajuustoa (rasvaa max. 8 %, esim. Apetina 8 %)
kaksi sipulia
kaksi valkosipulinkynttä
suolaa max. ½ tl
mustapippuria ja cayennepippuria
muskottia
Valmista pasta paketin ohjeen mukaan. Kastikkeen valmistus: Keitä kattilassa vettä kiehuvaksi, lisää pinaatit ja anna niiden kiehua muutaman minuutin ajan. Kaada pinaatit lävikköön jäähtymään. Pilko sipulit kuutioiksi, kuullota öljyssä tee jäähtyneistä pinaateista hakkelusta ja lisää ne sipulien seuraksi. Lisää valkosipuli, sen voi laittaa puristimen läpi tai itse hienontaa veitsellä pieneksi. Lisää tomaattimurska ja sitten mausta. Lopuksi lisää kuutioitu feta, mutta tee se vasta siinä vaiheessa kun pasta on jotakuinkin valmista, koska fetaa ei kannata hauduttaa kastikkeessa pitkään. Vinkki: tämän ruuan kanssa sopii myös vihreä salaatti, johon voi lisätä kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä.
Linssikeitto
2 dl punaisia linssejä
1 kpl sipulia
1 l kasvislientä
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl rypsiöljyä
mausteita esimerkiksi garam masalaa, mustapippurirouhetta, cayennepippuria
Huuhdo linssit huolella, pilko sipuli ja kuullota öljyssä kattilassa. Lisää linssit ja tomaattimurska. Lisää kasviliemi. Anna kiehua 20 minuuttia. Mausta ja nauti!
Päälle:
2 dl kevytkermaviiliä (6 %)
1 valkosipulin kynsi
mustapippurirouhetta
sokeria, suolaa hippusen
tai jos oikein laiskottaa, niin sekoita kermaviiliin puolet Tsatziki-dippiainesta pussista. Lopun maustetun kermaviilin voit dippailla porkkanan kanssa iltapalaksi.
Prathana Ranta: TOM YAM GUNG (Jättikatkarapukeitto)
8 kpl tuoretta jättikatkaravun pyrstöä
1 l kanalientä
1 sitruunaruoho
1 cm pala galangaljuurta
1 kaffirlimetin lehti
1 tomaatti
½ sipuli
2 voimakasta tuoretta chiliä
1 lime
pieni purkillinen viipaloituja herkkusieniä
2 rkl kalakastiketta
ripaus suolaa
Viipaloi galangal, sitruunaruoho, kaffirlimetin lehti ja chilit ohuiksi siivuiksi. Pilko tomaatti ja sipuli. Laita galagal ja sitruunaruoho kiehuvaan kanaliemeen 2 minuutiksi. Lisää herkkusienet, tomaatti ja sipuli ja anna kiehua 2 minuuttia. Lisää joukkoon chili, suola, kalakastike, limen mehu, katkaravut ja silputtu korianteri. Keitä kunnes ravut ovat muuttuneet vaaleanpunaisiksi.
Prathana Ranta: KAENG KWIO WARN GAI (Broileria vihreässä currykastikkeessa)
300 g broilerin rintafileitä
7 thaimunakoisoa
15 minimunakoisoa
1 prk kookosmaitoa
3 dl vettä
2-3 rkl green curry –tahnaa
2-3 rkl kalakastiketta
2 voimakasta chiliä
1 tl sokeria
ripaus suolaa
1 oksa thaibasilikaa
öljyä
Pilko broilerit. Sekoita kookosmaitoon 3 dl vettä ja lisää joukkoon ripaus suolaa. Pilko thaimunakoisot, chilit ja thaibasilika. Kuumenna currytahna wokkipannussa. Lisää kuutioitu broileri ja pyörittele se currytahnassa. Lisää kookosmaito vähitellen. Sekoita joukkoon ripaus suolaa ja kalakastike. Anna kiehua hetken ja lisää kasvikset. Keitä noin 3 minuuttia ja ruoka on valmista.
Terveellisempi makaronilaatikko
5 dl kuitumakaronia (ainakin 6 % kuitua)
200 g paistijauhelihaa
1 sipuli
2 tl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta
200 g herne-maissi-paprikaa
3 kananmunaa
7 dl rasvatonta maitoa
voiteluun margariinia
5 cm:n pala purjoa
1 porkkana
1 pieni palsternakka
5 perunaa
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl kalafondia
6 kokonaista valkopippuria
1 l vettä
1 parsakaalin kukinto
½ dl tuoretta persiljaa, tilliä tai korianteria
Paloittele kala, mausta palat suolalla ja pippurilla. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna puolikkaat sekä kuoritut valkosipulin kynnet. Kuori ja silppua sipuli, huuhtele ja viipaloi purjo. Kuori ja suikaloi juurekset ja perunat. Kuumenna öljy kattilassa. Kiehauta chili-sipulisilppu öljyssä. Lisää juures- ja perunasuikaleet, kalafondi, valkopippurit ja vesi.
Keitä noin 12 minuuttia. Irrota parsakaalin nuput ja lisää ne kalapalojen kanssa keittoon. kuumenna kiehuvaksi ja sammuta virta. Laita kansi päälle ja anna keiton muhia levyllä 5-10 minuuttia. Koristele tuoreella yrttisilpulla.
Keitä makaronit pakkausohjeen mukaan. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. Kaada kerroksittain makaroneja ja jauhelihaa sekä kasvisseosta voideltuun vuokaan. Sekoita kananmunat ja maito ja kaada vuokaan. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin tunti.
Vinkki: Makaronit voi jättää myös keittämättä. Siinä tapauksessa sekoita laatikkoa 20 min kuluttua uunissa.
Nopea tofuwokki
1 rkl rypsiöljyä
450-500 g wokkivihanneksia (pakaste)
1 paketti Aito Tofu, marinoitu
2-3 rkl Sweet Chili saucea
mustapippuria rouheena
Kuutioi tofu. Kypsennä öljyssä wokkivihannekset lähes kypsiksi ja lisää tofukuutiot wokkkiin ja mausta chilikastikkeella ja mustapippurilla.
Tea Hiilloste: Kasvis-pestomunakas
100 g wokkikasviksia
1 tl rypsiöljyä
2 kananmunaa
2 rkl rasvatonta maitoa
¼ tl suolaa
mustapippuria
1 tl vihreää pestoa
Kypsennä wokkikasvikset pannulla rypsiöljyn kera ja kaada munakasmassa päälle. Paista kypsäksi ja laita lopuksi munakkaan väliin pestoa.
Jyrki Sukula: Tuunattu galzone
Potkugalzoneja
amerikansalaattia
purkkimaissia
sipulirenkaita
tomaatti
kermaviiliä
suolaa, pippuria
Lämmitä galzonet ohjeen mukaan. Leikkaa ne sitten auki ja täytä salaatilla, maissilla sipulirenkailla, tomaattiviipaleilla ja oman maun mukaan maustetulla kermaviilillä.
Jyrki Sukula: Possuwokki
400 g kevyesti suolattuja HK:n ripeitä possunsuikaleita
500 g Apetit Aasian kasviswokkisekoitus
2 rkl Ketjap Manis makeaa soijaa
Helppo lohikiusaus
300 g marinoituja lohisuikaleita
500 g valmista peruna-sipuliseosta
250 g kasvissuikaleita (esim. Pirkka tai Apetit)
2 ½ dl Valio Ruoka 5 %, Flora Kevyt Ruoka tai vastavaa
ripaus mustapippuria
tilliä
Voitele uunivuoka. Laita vuoan pohjalle puolet peruna-sipuliseoksesta ja puolet kasvisuikaleista. Ripottele päälle lohisuikaleet. Lisää mausteet sekä loput kasvissuikaleet ja peruna-sipuliseokset. Kaada Flora Kevyt Ruoka vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunti.
Pikasmoothie
1,5 dl Valion sokeritonta mehukeittoa
1,5 dl maustamatonta rasvatonta jogurttia (esim. A-jogurtti)
Kaada mehukeitto ja jogurtti korkeaan lasiin ja sekoita.
Pikasalaatti
1 pussi valmista salaattisekoitusta
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 paprika
1 purkki ananasta renkaina
200 g valmiita broilerin kypsennettyjä palasia
+ valmista salaatinkastiketta
Sekoita salaatinainekset keskenään ja nauti.
Raakel Lignell: Pasta Bolognese
400 g kuitupitoista spaghettia (kuitua ainakin 6 %)
1/2 tl suolaa (tai ilman suolaa)
2 tl rypsiöljyä
Kastike:
300 g naudanjauhelihaa
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyreetä
valkosipulia
1 sipuli
1 porkkana
tuoreita tai kuivattuja yrttejä (esim. timjami, basilika)
1 lihaliemikuutio
mustapippuria
jauhettua muskottipähkinää
jauhettua paprikaa
2 tl hunajaa
Ruskista jauheliha ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon silputtu sipuli ja valkosipuli sekä paloiteltu porkkana. Kaada joukkoon tomaattimurska ja lisää lihaliemikuutio ja mausteet. Hauduta noin 20 minuuttia.
1/3 tuoreesta chilistä
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
valkopippuria
1-2 rkl sitruunamehua
Ruskista possunsuikaleet ja lisää pannulle wokkivihannekset. Mausta valkopippurilla, soijalla, raastetulla inkiväärillä sekä sitruunamehulla ja hauduta noin 10 minuuttia.
Feta-pastasalaatti (4 annosta)
5 ½ dl Gallo-kuitumakaronia (kuitua 11 g)
2 l vettä
Marinadi:
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl balsamiviini- tai viinietikkaa
1 rkl sinappia
1 tl rouhittua mustapippuria
1 valkosipulinkynsi murskattuna
200 g kevytfetajuustoa (10 %)
1 paprika
150 g kirsikkatomaatteja
1 punasipuli
200 g jäävuorisalaattia
Kastike:
100 g kasvirasvatuorejuustoa (esim. Keiju-valkosipuli 14 %)
½ dl appelsiinimehua
Keitä pasta kypsäksi pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Sekoita marinadiainekset keskenään ja lisää pastan joukkoon. Anna pastan marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Kumoa marinoitunut pasta suureen salaattikulhoon tai vadille.
Pilko fetajuusto, kurkku ja paprika sekä kirsikkatomaatit sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Leikkaa punasipulista ohuita renkaita ja leikkaa huuhdeltu salaatti. Kokoa salaatti pastan päälle niin, että fetajuusto on pieninä kuutioina päällimmäisenä. Sekoita kastikeaineet keskenään tasaiseksi kastikkeeksi.
Brushetta
1 moniviljapatonki
2 valkosipulin kynttä
0,5 dl rypsiöljyä
6 kpl luumutomaatteja
tuoretta oreganoa
tuoretta basilikaa
mustapippuria rouhittuna
Leikkaa patongista ohuita viipaleita uunipellille leivinpaperin päälle. Murskaa valkosipuli öljyn sekaan ja voitele patongin palat valkosipuliöljyllä. Paahda uunissa noin 200 asteessa viitisen minuuttia. Pilko luumutomaatit pienenpieniksi kuutioiksi. Jos valkosipuliöljyä jää yli, voit lorauttaa sen tomaattisilpun joukkoon. Mausta yrttisilpulla ja mustapippurilla. Lisää kylmä tomaattisilppu paahtuneiden patonginpalojen päälle ja nauti heti!
Booli (1 kulhollinen, vahvuus 5 %)
3 dl vodkaa (40 %)
1,5 l Sprite light -limsaa
0,5 l maustamatonta kivennäisvettä
1 dl light mansikkamehutiivistettä (esim. FunLight)
limeviipaleita, pakastemansikoita
Sisilialainen tiramisu
Pohja:
4 kananmunaa
4 valkuaista
2,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
Vahvaa kahvia
Sokeria
Kahvilikööriä (maun mukaan)
Täyte ja kuorrute:
4 keltuaista
2 dl tomusokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa (13%)
2,5 dl Flora Vispiä
1 rkl todella vahvaa kahvia
1-2 rkl kahvilikööriä
Koristeluun:
Tummaa kaakaojauhetta (osa voi olla myös vaaleaa)
Pohja: Vatkaa munat, munan valkuaiset (säästä keltuaiset kuorrutteeseen!) ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan ja kypsennä 225 asteessa noin 30-40 min.
Täyte: Vatkaa munan keltuaiset ja tomusokeri keskenään vaaleahkoksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto vaahtoon hieman kevyemmin vatkaten. Vatkaa erillisessä kulhossa kasvirasvakerma vaahdoksi. Yhdistä vaahdot varovasti sekoittaen. Mausta vahvalla kahvijuomalla ja kahviliköörillä.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta alin kerros ja lisää ¼ täytteestä päälle. Laita keskiosa päälle ja kostuta ja laita jälleen ¼ täytteestä päälle. Laita kansi ja kostuta sekä lisää 2/4 täytteestä päälle niin, että se valuu tasaisesti myös reunoille. Koristele tummalla kaakaojauheella.
Vappu Pimiä: Tonnikalalevite
1 prk tonnikalapaloja vedessä
1 prk kevytkermaviiliä (rasvaa 2-3,5 %)
100 g valkosipulituorejuustoa (kasvirasvapohjainen, esim Keiju)
1 pieni purkki (55 g) kapriksia
2 rkl sitruunamehua
pari tippaa tabascoa
sitruunapippuria
mustapippuria
Sekoita aineet keskenään ja tarjoa hyvän leivän kanssa.
AVA