Suuryritysten osavuosikatsaukset pöytään: Tämä siivitti Tokmannin nousuun – Terveystalon liikevaihto kuukaudessa ensi kerran 100 miljoonaa

Suuryritykset ovat julkaisseet tammi-maaliskuun osavuosikatsauksiaan.

Roimaan kasvuun ovat tänä vuonna lähteneet verkkolaitevalmistaja Nokia ja kauppaketju Tokmanni.

Myös Posti ja Terveystalo tekivät hyvän tuloksen. 

Nokia aloitti vuoden vahvasti – vertailukelpoinen liikevoitto lähes viisinkertaistui

Verkkolaitevalmistaja Nokian tammi–maaliskuun vertailukelpoinen liikevoitto oli 551 miljoona euroa, kun se vuotta aiemmin oli 116 miljoonaa. Liikevaihto nousi kolme prosenttia 5,1 miljardiin euroon.

Yhtiön mukaan liikevaihdon kasvun seurauksena kannattavuus parani ja kassavirta oli vahva.

Nokia kertoo, että sen vertailukelpoinen liikevoitto parani kaikissa liiketoimintaryhmissä. Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli 10,9 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 2,4 prosenttia.

Luku ylittää toistaiseksi alkuvuonna asetetun tavoitteen koko vuoden vertailukelpoisesta liikevaihtoprosentista. Aiemmin tänä vuonna yhtiö arvioi, että luku asettuu tänä vuonna välille 7–10 prosenttia.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan vahva alkuvuosi luo hyvän pohjan sille, että lopullinen tulos asettuu lähelle tavoitteen ylärajaa.

–  Pidämme tässä vaiheessa aiemmin antamamme taloudellisen ohjeistuksen koko vuoden 2021 osalta ennallaan, sillä haluamme nähdä, miten kuluva vuosi kehittyy tästä eteenpäin, Lundmark sanoo tiedotteessa.

Lundmark kertoi olevansa erityisen tyytyväinen verkkoinfrastruktuuritoimintaan, jota siivitti 5g-yhteyksien kysynnän kasvu.

Viime elokuussa Fortumin johdosta Nokian ohjaksiin siirtynyt toimitusjohtaja Lundmark arvioi, että yhtiölle tyypillinen vuosineljännesten tulosten kausivaihtelu on aiempaa vähäisempää tänä vuonna.

Hänen mukaansa yhtiö seuraa markkinoiden kehittymistä erityisesti puolijohteiden saatavuuden osalta.

–  Olen ylpeä siitä, että olemme pystyneet palvelemaan asiakkaitamme onnistuneesti maailmanlaajuisesta puolijohdepulasta huolimatta, Lundmark sanoo.

Postille parempi tulos, enemmän paketteja, vähemmän kirjeitä

Toimialansa murroksen keskellä luoviva Posti kertoi alkuvuoden tuloksensa parantuneen.

Yhtiön oikaistu liiketulos tammi–maaliskuussa parani 15 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 12,6 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi kolmisen prosenttia 396 miljoonaan euroon.

Yhtiö huomauttaa, että luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä viime vuoden keväällä ostetun ruotsalaisen logistiikkayhtiö Aditron luvut ovat sisältyneet Postin lukuihin huhtikuusta 2020 alkaen.

Toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoo alan nopean murroksen jatkuneen ja yhtiön kannattavan määräaikaista jakelutukea sanomalehdille sekä postilain uudistamista.

Vahva kuluttajakysyntä siivitti pakettivolyymien 25 prosentin kasvua Suomessa ja Baltian maissa. Osoitteellisten kirjeiden määrä laski 14 prosenttia edellisvuodesta.

Terveystalo ylsi ensimmäisen kerran 100 miljoonan liikevaihtoon kuukaudessa

Terveystalon tulos koheni alkuvuonna yli 66 prosenttia.

Yhtiön oikaistu liikevoitto ennen aineettomien hyödykkeiden poistoja ja arvonalentumisia (EBITA) oli tammi–maaliskuussa 38,2 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 22,9 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi runsaat kahdeksan prosenttia 278,7 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Ville Ihon mukaan maaliskuussa yhtiön kuukausikohtainen liikevaihto ylitti ensimmäistä kertaa 100 miljoonan euron rajapyykin.

–  Koronaan liittyvien palveluiden kysyntä oli edelleen vahvaa ja digi- ja hyvinvoinnin palvelut jatkoivat kasvu-uralla, Iho sanoi tiedotteessa.

Ihon mukaan etäpalveluiden laajentunut käyttö paikkasi fyysisten vastaanottojen määrän laskua.

Nesteen tulos heikkeni selvästi – uusiutuvat kannattelivat

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto painui tammi-maaliskuussa 302 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 408 miljoonasta eurosta. Uusiutuvat polttoaineet kannattelivat yhtiötä 294 miljoonan euron vertailukelpoisella liikevoitolla. Yksikön tulos heikkeni kuitenkin jonkin verran.

Sen sijaan perinteiset öljytuotteet kärsivät pahoin koronasta ja alan ylikapasiteetista. Yksikön vertailukelpoinen tulos painui tappiolle.

Nordean alkuvuoden tulos parani voimakkaasti – korkokatteen nousu nopeinta kymmeneen vuoteen

Finanssikonserni Nordean liikevoitto tammi–maaliskuussa oli 1  049 miljoona euroa. Tulos parani 75 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, jolloin se oli 599 miljoonaa euroa.

Nordean mukaan vahva tulos perustui tuottojen voimakkaaseen kasvuun. Liiketoiminnan tuotot paranivat viidenneksellä 2,4 miljardiin euroon, ja korkokate nousi lähes 10 prosenttia 1,2 miljardiin euroon.

Konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kertoo tiedotteessa, että korkokatteen nousu oli nopeinta kymmeneen vuoteen.

–  Rahoitusmarkkinat olivat poikkeuksellisen vilkkaat. Tämä ja nousseet arvostukset tukivat nettotulosta käypään arvoon arvostettavista eristä ensimmäisellä neljänneksellä, hän toteaa tiedotteessa.

Liiketoiminnan kulut nousivat kuusi prosenttia 1,3 miljardiin euroon.

Asuntoluottojen volyymit kasvoivat vuodentakaisesta kuusi sekä luotonanto pienille ja keskisuurille yrityksille seitsemän prosenttia.

Konsernin hoidossa oleva varallisuus kasvoi kolmanneksella noin 372 miljoonaan euroon.

Posti paransi alkuvuoden tulosta – kirjepostin määrä jatkaa laskuaan

Postin oikaistu liiketulos tammi–maaliskuussa parani 15 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 12,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi kolmisen prosenttia 396 miljoonaan euroon.

Yhtiö huomauttaa, että luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä viime vuoden keväällä ostetun ruotsalaisen logistiikkayhtiö Aditron luvut ovat sisältyneet Postin lukuihin huhtikuusta 2020 alkaen.

Toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoo alan nopean murroksen jatkuneen ja yhtiön kannattavan määräaikaista jakelutukea sanomalehdille. Osoitteellisten kirjeiden määrä laski 14 prosenttia edellisvuodesta.

Vapaa-ajan ja kodintekniikan tuotteet siivittivät Tokmannin myyntiä – alkuvuoden tulos ennätyslukemiin

Kauppaketju Tokmannin liikevaihto kasvoi tammi–maalikuussa 226,1 miljoonaan euroon. Kasvua viime vuoden vastaavasta ajasta kertyi 13,6 prosenttia.

Alkuvuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousi 6,8 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 0,3 miljoonaa euroa.

Tokmannin toimitusjohtajan Mika Rautiaisen mukaan kyseessä on ennätyksellinen suuri vertailukelpoinen liikevoitto vuoden ensimmäiselle neljännekselle. Tokmannin kaikki tuoteryhmät kasvoivat vahvasti ja erityisen kovaa myynnin kasvu oli vapaa-ajan ja kodintekniikan tuotteissa.

Tokmannin verkkokaupan kolmen kuukauden myynti yli tuplaantui verrattuna vuodentakaiseen. Asiakaskäynnit myymälöissä vähenivät vajaan prosentin verran, mutta keskiostos kasvoi lähes 15 prosenttia.

–  Asiakaskäyttäytymiseen vaikuttivat voimakkaasti koronapandemian hallintaan liittyvät toimenpiteet ja rajoitukset. Tokmannilla koronatartunnat ovat pysyneet hyvin matalalla tasolla, Rautiainen kertoo tiedotteessa.

–  Ensimmäisellä neljänneksellä Tokmannin myyntikatemarginaali parani selvästi. Lisäksi kulujen tiukka hallinta onnistui hyvin. Liikevaihdon kasvu, myyntikatemarginaalin paraneminen ja kulujen hallinta kirittivät liikevoiton kasvuun.

Tokmanni kertoo liiketoimintakatsauksessaan, että se säilyttää arvionsa kuluvan vuoden näkymistä ennallaan. Tälle vuodelle yhtiö ennustaa lievää liikevaihdon kasvua. Konsernin vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan yltävän viime vuoden tasolle.

Juttua muokattu 29.4. kello 14.32: Lisätty tiedot Postin ja Terveystalon liikevaihdoista. 

Lue myös:

    Uusimmat