Näin korona rokotti Venäjän-kauppaa: Vienti tyssäsi ja työmaita suljettiin – yksi ryhmä pärjäsi silti jopa hämmästyttävän hyvin

7:49
Näin kauppa Venäjälle on sujunut korona-aikana – katso keskustelu

Koronavuosi iski talouteen ja vaikutti myös Suomen vientiin Venäjälle. Vienti naapurimaahan supistui 17 prosenttia. Vienti Venäjälle oli kasvanut juuri koronaa edeltävänä vuonna 10 prosenttia, joten hyvä kasvuvauhti tyssäsi koronaepidemian iskettyä.

– Korona toi selkeästi notkahduksen. Pelkkä korona ei ollut kuitenkaan siihen vaikuttamassa, vaan myös muun muassa ruplan heikko kurssi, Suomalais-Venäläinen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen kertoo.

Rekolaisen mukaan sellaiset suomalaiset vientiyritykset, joilla on paikallista liiketoimintaa Venäjällä, ovat silti pärjänneet jopa hämmästyttävän hyvin koronaepidemian aikana.

Tärkeä markkina

Venäjä on suurena maana tärkeä kauppakumppani Suomelle.

– Se on valtavan iso maa, siellä on isot markkinat ja se on lähellä meitä. Viime keväänä meillä tuli aikamoinen pudotus, kun korona tuli. Työmaita suljettiin ja projektit olivat jäissä. Nyt liiketoiminta on onneksi lähtenyt yllättävän hyvin virkoamaan, kertoo hallituksen puheenjohtaja Mona Grannenfelt Nanten Groupista.

Nanten Group valmistaa massalattioita teollisuuteen ja julkisiin tiloihin.

Suomesta viedään Venäjälle monipuolisesti erilaisia tavaroita.

– Paljolti se vienti kohdistuu teollisuuteen, mutta myös kemiantuotteisiin ja paperiin. Se on hyvin monipuolista ja etenkin kun verrataan Venäjän tuontiin Suomeen, joka on lähinnä öljyä ja raaka-aineita, Rekolainen kertoo.

Alkanut vuosi 2021 on lähtenyt hyvin käyntiin Venäjän kaupassa.

– Hämmästyttävän hyvin on lähtenyt vuosi käyntiin. Venäjällä ihmiset liikkuvat ja he näyttävät selviytyvän hyvin koronasta. Siellä on paljon projekteja käynnissä, Grannenfelt kiittelee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja