Surullisenkuuluisaa Sunny Car Centeriä hääränneen Markku Ritaluoman talousrikossyytteiden tuomiopäivä koittanut

Mönkään mennyttä Sunny Car Center -autokauppakeskusta Hämeenlinnaan puuhannut Markku Ritaluoma saa tänään tietää Kanta-Hämeen käräjäoikeuden ratkaisun häntä koskeviin talousrikossyytteisiin.

Syyttäjät vaativat kiinteistöalan yrittäjälle Ritaluomalle, 69, useiden vuosien mittaista vankeustuomiota törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeistä petoksista, jotka liittyvät Sunny Car Centeriä valmistelleen yhtiön rahankäyttöön. Vyyhdissä Ritaluomaa syytetään myös veropetoksista. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2011–2015.

Konkurssi koitti

Ritaluoman ideoiman Sunny Car Centerin oli määrä olla suuri kauppakeskus, josta eri autokauppiaat voisivat vuokrata liiketiloja. Ritaluoma perusti hankeyhtiön keskusta varten jo vuonna 2010. Hämeenlinnan kaupunki oli yhtiön osakkaana. Hankeyhtiö Sunny Car Center Hämeenlinna oy kuitenkin koki konkurssin viisi vuotta myöhemmin vuonna 2015.

Itse keskusta ei koskaan rakennettu, mutta sen tontille Helsinki–Tampere-moottoritien varteen nousi korkea mainostolppa. Sittemmin tolpasta on jäänyt jäljelle pelkät perustukset.

Ritaluoma on asunut Yhdysvalloissa siitä lähtien, kun hanke kariutui.

Miljoonakorvaukset

Konkurssista seurasi julkinen pesänselvitys, jossa paljastui epäselvyyksiä yhtiön toimitusjohtajana sekä hallituksen puheenjohtajana toimineen Ritaluoman tavasta käyttää yhtiön varoja. Kassaongelmista kärsinyt yhtiö oli siirtänyt miljoonien eurojen edestä varoja ulkomaisille yhtiöille ja tahoille saamatta mitään vastineeksi. Samalla yhtiö maksoi Ritaluomalle kymmenien tuhansien eurojen kuukausipalkkaa.

Konkurssipesä nosti useita kanteita muun muassa Ritaluomaa vastaan. Kanteista seuranneissa riitaoikeudenkäynneissä Ritaluoma on tuomittu jo lainvoimaisesti maksamaan konkurssipesälle miljoonia euroja. Suurimmassa riitahaarassa korvaussumma oli noin 6,2 miljoonaa euroa.

Kiistänyt syytteet

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tänä syksynä käsitellyssä rikosjutussa on ollut kyse samoista rahoista kuin riitajutuissakin. Rikoskokonaisuudessa arviointi on koskettanut sitä, syyllistyikö Ritaluoma yhtiön rahaa käyttäessään rikoksiin.

Ritaluoma on kiistänyt kaikki häntä vastaan nostetut syytteet ja vaatinut niiden hylkäämistä. Hän on julkisesti ja oikeudessa väittänyt tulleensa lukuisia kertoja huijatuksi etsiessään rahoitusta autokauppakeskukselle, jonka olisi arvioitu vaativan yli sadan miljoonan euron rahoituksen. Tänä syksynä hän osallistui käräjäoikeuden istuntoihin etäyhteyden välityksellä kotoaan Floridasta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden on määrä julkistaa tuomio tänään kello 11.

Lue myös:

    Uusimmat