Supertähti, ekstremisti ja liberaalien kauhistus – he kuusi ovat vahvoilla Trumpin valinnaksi korkeimpaan oikeuteen

MTV Uutiset kokosi listan kuudesta kärkiehdokkaasta Ruth Bader Ginsburgin seuraajaksi Yhdysvaltojen korkeimpaan oikeuteen.

Presidentti Donald Trump valitsee mitä todennäköisimmin naisen viime viikolla kuolleen Ruth Bader Ginsburgin seuraajaksi. Trump on itse jo vihjannut niin, mutta naisvalintaan on myös monia vaalitaktisia syitä.

Meneillään olevassa presidentinvaalikampanjassa amerikkalaisen naisäänestäjät ovat tällä hetkellä pitkälti hylänneet Trumpin. Naisen nimittäminen voisi olla Trumpille keino houkutella heitä takaisin.

Silti ei ole poissuljettua, että Trump nimittäisi tehtävään miehen. Tämä tiedetään lopullisesti, kun Trump konkreettisesti nimittää seuraajansa. Hän on sanonut julkistavansa nimityksen perjantaina tai lauantaina.

MTV Uutiset kertoo, ketkä kolme ovat vahvoilla, jos Trump nimittää tuomariksi naisen:

Amy Coney Barrett

Konservatiivien supertähdeksi luonnehdittua Amy Coney Barrettia pidetään tällä hetkellä Trumpin kärkiehdokkaana Ruth Bader Ginsburgin korvaajaksi korkeimpaan oikeuteen.

Barrettia harkittiin vakavasti jo tuomari Anthony Kennedyn paikalle kaksi vuotta sitten. Tuolloin Trump nimitti tehtävään Brett Kavanaughin.

Koska Barrett on jo kertaalleen päässyt pitkälle nimitysprosessissa, olisi loogista, että Trump valitsee hänet. Republikaaneilla on tiukka aikataulu valita ja nimittää Ruth Ginsburgin seuraaja.

Barrett istuu tällä hetkellä Suomen hovioikeutta vastaavassa liittovaltion 7. piirin valitustuomioistuimessa.

Barbara Lagoa

Toinen kärkiehdokas korkeimpaan oikeuteen on liittovaltion 11. piirin valitustuomioistuimessa tuomaroiva Barbara Lagoa. Lagoa sai kertaalleen demokraattien ääniä, kun senaatti nimitti hänet paikalleen viime joulukuussa äänin 80–15.

Lagoa teki ennen nykyistä pestiään historiaa olemalla ensimmäinen espanjankieliseen vähemmistöön kuuluva nainen, joka valittiin Floridan osavaltion korkeimpaan oikeuteen.

Jos Lagoa valitaan, olisi hän historian toinen espanjankieliseen vähemmistöön kuuluva nainen, joka istuu korkeimmassa oikeudessa. Ensimmäinen oli Barack Obaman nimittämä Sonia Sotomayor, joka on istunut korkeimmassa oikeudessa vuodesta 2009 lähtien.

Allison Rushing

Presidentti Donald Trump valitsi 38-vuotiaan Allison Rushingin liittovaltion 4. piirin valitustuomioistuimeen kaksi vuotta sitten. Rushing oli tuolloin maan nuorin liittovaltion tuomari.

Rushing on avustanut kahta nykyistä korkeimman oikeuden tuomaria, Clarence Thomasia ja Neil Gorsuchia. Nimityksensä aikaan kansalaisoikeusjärjestöt pitivät Rushingia ”nuorena ideologisena ekstremistinä”.

Jos Rushing tulisi valituksi, hän voisi palvella korkeimmassa oikeudessa jopa yli 40 vuotta.

Jos Trump valitseekin miehen, vahvoilla ovat:

Amul Thapar

Intialaiset sukujuuret omaava Amul Thapar on roikkunut korkeimman oikeuden nimityslistojen kärkipaikoilla vuosikausia. Trump harkitsi Thaparia niin Anthony Kennedyn kuin Antonin Scaliankin seuraajaksi.

51-vuotias Thapar on kotoisin Kentuckysta, eli samasta osavaltiosta kuin republikaanien senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell. Thaparin tiedetään olevan McConnellin suosikki.

Raymond Kethledge

53-vuotias Raymond Kethledge oli eturivin ehdokas vuonna 2017, kun Donald Trump harkitsi häntä Antonin Scalian korvaajaksi. Tuolloin tuomariksi valittiin kuitenkin Neil Gorsuch.

The New York Timesin mukaan Kethledgeä pidetään tiukan linjan kannattajana. Hän ei kuitenkaan ole niin persoonallinen valinta kuin muut eturivin ehdokkaat.

William Pryor

Kovien konservatiivien unelma. Liberaalien kauhistus. Näillä sanoilla kuvataan 58-vuotiasta liittovaltion 11. piirin valitustuomioistuimen William Pryoria.

Pryorin maine perustuu hänen nimitysprosessiinsa vuoteen 2003. Tuolloin senaatin kuulemisissa Pryor sanoi abortin laillistaneen vuoden 1973 Roe v. Wade -ennakkotapauksen olevan ”kauhea virhe”.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja