Superpesikseen tulossa isoja muutoksia

Superpesiksen hallitus ja Pesäpalloliiton johtokunta ovat päättäneet merkittävistä muutoksista pesäpallon kilpailutoimintaan tulevina vuosina.

Pesäpalloliiton tiedotteen mukaan jatkossa Ykköspesiksen voittaja nousee suoraan Superpesikseen. Lisäksi miesten Superpesiksen joukkuemäärä kasvaa 14:ään kaudella 2016 ja naisten Superpesiksen joukkuemäärä halutaan vakiinnuttaa 12:een.

Muutosten taustalla on halu elävöittää lajin kilpailutoimintaa ja tuoda uusia paikkakuntia huippupesäpallon piiriin.

– Polku nykymuotoisesta Ykköspesiksestä ylöspäin on erittäin haastava. Pyrkimyksenä on lisätä kilpailua kahden sarjan välillä, uskallusta sarjanousun tavoitteluun ja pitkäjänteistä seuratoiminnan kehitystyötä. Toisaalta sarjassa pysymisen pitäisi olla realistista kilpailullisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti vakaalle seuralle, kun joukkuemäärää kasvatetaan, Pesäpallon kilpailupäällikkö Mika Helminen toteaa tiedotteessa.

Suoran nousun lisäksi pelataan superpesiskarsinnat, joten miesten puolella saatetaan nähdä parhaimmillaan kolme uutta joukkuetta seuraavan kauden pääsarjassa.

– Näen uudistukset isona mahdollisuutena pesäpallolle. 12 superpesisjoukkueen takana on kilpailukykyisiä ja eteenpäinpyrkiviä seuroja ja paikkakuntia, jotka haastavat uudella innolla ja energialla. Kilpailu vie eteenpäin kaikkia seuroja niin urheilullisesti kuin toiminnallisesti ja avaa pelaajille näytönpaikkoja. Muutokset avaavat uusia mahdollisuuksia myös yhteistyökumppaneille, Helminen sanoo.

Kauden 2015 päätteeksi kaksi miesten Ykköspesiksen parasta nousee Superpesikseen ja kolmas pääsee karsintaan. Näin joukkuemäärä kasvaa 14:ään. Kaudella 2016 Superpesiksen viimeinen putoaa suoraan Ykköspesikseen, jonka voittaja nousee pääsarjatasolle 2017. Näiden lisäksi kaksi heikointa joukkuetta Superpesiksestä ja kaksi parasta Ykköspesiksestä pelaavat superpesiskarsinnan ottelupareina.

Naisten puolella suora nousu on jo käytössä, kun sarjaa pelataan 11 joukkueella Turku-Pesiksen luopumisen vuoksi. Kaudesta 2015 lähtien Superpesiksen viimeinen putoaa suoraan Ykköspesikseen, jonka voittaja juhlii sarjanousua. Lisäksi Superpesiksessä 11. sijoittunut joukkue pelaa sarjapaikastaan Ykköspesiksen toiseksi sijoittuneen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat