Suositun käyttöjärjestelmän tuki loppuu - käyttäjät jäävät rosvojen armoille

Ohjelmistojätti Microsoftin suositun Windows XP -käyttöjärjestelmän tuki päättyy tasan kuukauden päästä 8.4.2014.

Tämän jälkeen tietoturva-aukkoja korjaavia päivityksiä ei enää toimiteta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kyberrikolliset pääsevät helpommin hyödyntämään järjestelmässä mahdollisesti piileviä haavoittuvuuksia.

Ja haavoittuvuuksia luultasti löytyy: Vuonna 2001 julkaistusta Windows XP:stä on nimittäin löytynyt vuosittain keskimäärin 55 haavoittuvuutta. Viime vuonna järjestelmästä löytyi erilaisia haavoittuvuuksia yhteensä 88 kappaletta, joista 23 tekee mahdolliseksi vieraan ohjelmakoodin suorituksen.

Tuotteet, joiden tuki päättyy 8.4.2014:

- Microsoft Windows XP

- Windows Internet Explorer 8, jos käyttöjärjestelmänä on Windows XP

- Microsoft Office 2003

- Windows XP Professional for Embedded Systems

Viestintävirasto on julkaissut katsauksen, jossa käsitellään tuen päättymisestä aiheutuvia tietoturvariskejä yksityishenkilöiden ja organisaatioiden näkökulmasta.

Viestintävirasto toteaa katauksessaan, että teoriassa yksikin vakava haavoittuvuus voi saada aikaan laajoja haittaohjelmatartuntoja, koska samaa haavoittuvuutta voi käyttää loputtomasti uudelleen.

Kyse on mittavasta ongelmasta Suomessa, sillä Windows XP on edelleen yleisessä käytössä. Joulukuussa 2013 verkkoa selaavista Windows-koneista vielä noin 17 % toimi Windows XP:llä. Se on täten tällä hetkellä Suomen toiseksi suosituin Windows-pohjainen käyttöjärjestelmä. 

Lisäksi Windows XP:n käyttäjistä noin 43 % selaa verkkoa Internet Explorer -selaimella, jonka tuki loppuu samanaikaisesti Windows XP:n kanssa.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus suositteleekin niin yksityishenkilöitä kuin organisaatioitakin vaihtamaan Windows XP:n sellaiseen käyttöjärjestelmään, jonka tietoturvaa ylläpidetään vastaisuudessakin.

Lue myös:

    Uusimmat