Suoristui! MTV Uutiset laittoi kolme kulahtanutta hammasharjaa astianpesukoneeseen, lopputulos yllätti hammaslääkärinkin: "Erikoinen ja merkittävä löydös"

Suoristaako tiskikone hammasharjat entiseen muotoonsa? Lopputulos yllätti hammaslääkärin:"Erikoinen ja merkittävä löydös" 1:45
Katso itse: Vanhoista hammasharjoista tuli MTV Uutiset Liven testissä miltei uusia!

Voiko hammasharjan laittaa tiskikoneeseen pestäväksi? Tämä on visainen kysymys, johon monet ovat hakeneet vastausta internetin keskustelupalstoilta. MTV Uutiset testasi mitä tapahtuu, kun hammasharjat laittaa tiskikoneeseen. 

Harjoja astianpesukoneissaan peseneet ihmiset ovat kertoneet pesun jälkeen harjojen puhdistuneen ja jopa harjaspäiden palautuneen entiseen muotoonsa. 

MTV Uutisten toimittajat tekivät testin, jossa kolme eri mallista hammasharjaa laitettiin pesukoneeseen pestäväksi ilman pesuainetta.

Kaksi harjoista oli perinteisiä hammasharjoja ja yksi sähköhammasharjan harjaspää. Kaikki harjoista olivat käytettyjä ja silminnähden kulahtaneita.

2,5 tunnin pesun jälkeen lopputulos yllätti: lika lähti ja osa hammasharjoista todella palasi likimain alkuperäiseen muotoonsa.

Katso MTV Uutisten testi ja lopputulos hammasharjoista yläpuolelta löytyvältä videolta.

"Aikamoinen yllätys, että koe tuollaisiin tuloksiin johti"

Näytimme testivideon asiantuntijahammaslääkäri ja professori Hannu Hausenille, joka yllättyi testin lopputuloksesta.

– Erikoinen löydös. Kyllä ne näyttäisivät oikaistuneen ja muotoonsa tulleen. Aikamoinen yllätys, että koe tuollaisiin tuloksiin johti, Hausen kummastelee.

Kun harjaspäitä katsoo hammaslääkärin silmin, ne eivät kuitenkaan näytä täysin käyttökelpoisilta.

– Kyllä nuo oienneetkin vähän edelleen harattavat. Siinä vaiheessa, kun hammasharjan harjakset ihan hiukkasenkin rupeavat harittamaan, olisi harja syytä vaihtaa. Rupesi myös mietityttämään, että mitenköhän pitkäaikainen ilo tuo mahtaa olla.

Hausen jakaa helpon testin, jolla on helppo huomata, kun hammasharja on laitettava vaihtoon.

– Harjan voi ottaa käteen ja nostaa silmiensä eteen, niin että harjaspää on ylöspäin ja harjakset sojottavat katseesta poispäin. Jos muovisen rungon takaa pilkottaa yksikään harjaksen pää, niin silloin on harittavasta harjasta kyse. 

Väsynyt harjaspää ei puhdista yhtä tehokkaasti

Pehmeät hammasharjat väsyvät keskikovia ja kovia helpommin. Pehmeät harjat ovat kuitenkin suositeltavia, sillä niitä käyttäessä ikenien ja hampaiden vahingoittumisen vaara on vähäisempi. 

Väsynyt harjaspää ei puhdista yhtä tehokkaasti hampaan pintaa kuin uusi.

Hausen ei halua olla ilonpilaaja, mutta hän suosittelee edelleen pesemisen sijaan hankkimaan kaupasta uuden hammasharjan.

– En tyrmää tätä, mutta itse ostaisin kaupasta uuden hammasharjan pesemisen sijaan. 

Katso MTV Uutisten testi yläpuolelta löytyvältä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat