Suomi tuomassa digitaalisen ajokortin yleiseen käyttöön – poliisi ei kelpuuta korttia

Viime vuonna suomalaisia kuohutti etenkin sosiaalisessa mediassa huoli siitä, yritetäänkö maahan luoda autoilijoiden GPS-seuranta tai muita vastaavia järjestelmiä.

Tänä vuonna Suomi on tuomassa yleiseen käyttöön mobiiliajokortin eli digitaalisen ajokortin. Mobiiliajokortin sovellus ei kuitenkaan tallenna tietoa käyttäjän sijainnista. Se ei siis ole seurannan väline.

–  Kuluttajille ilmainen mobiiliajokortin sovellus päästäneen lanseeraamaan loppukesästä 2018, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajo-oikeudet ja kortit -yksikön päällikkö Simo Karppinen.

Karppisen mukaan Trafi odottaa, että varsin moni suomalainen ottaa digitaalisen ajokortin heti sen julkaisun yhteydessä.

Ei korvaa virallista ajokorttia

Mobiiliajokortin ei ole määrä ainakaan lähiaikoina korvata Suomessa perinteistä, fyysistä ajokorttia.

Uudenlaisen kortin asema myös näyttäisi olevan ongelmallinen. Poliisi ei kelpuuta digitaalista korttia ajo-oikeuden osoittavaksi ajokortiksi, kertoo poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta. Mobiiliajokortti voi hänen mukaansa saada virallisen aseman vain lainmuutoksella.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoo Keskisuomalaiselle, että mobiiliajokortti ei saa virallista asemaa ainakaan lähivuosina. Berner ei kuitenkaan sulje ovea mobiiliajokortin virallistamiselta.

– Suhtaudumme ministeriössä myönteisesti lainsäädännön tarkasteluun jatkossa. Liikenteen digitalisaation edistäminen on tärkeää.

On tai olisi monikäyttöinen

Trafin Karppinen nimeää digitaalisen ajokortin eduksi muun muassa sen, että siihen ollaan paraikaa rakentamassa viestit-palvelua.

– Viestillä voisi saada suoraan tiedon esimerkiksi siitä, jos ajokortti on syytä uusia pian. Jo nyt testiversiossa on käytössä ajoneuvotietojen haku rekisterinumerolla. Sinne ehkä pystytään lisäämään myös tarkempaa tietoa siitä, mitä ajoneuvoja kortilla saa ajaa.

Trafi on jo saanut sovelluksen kautta sen testikäyttäjiltä runsaasti hyödyllisiä ehdotuksia digikortin ominaisuuksien kehittämisestä.

Posti on Karppisen mukaan antanut myönteistä palautetta mobiiliajokortista. Testiryhmä on käyttänyt digitaalista ajokorttia muun muassa todistaessaan henkilöllisyytensä postipaketteja noudettaessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja