Suomi euroaikaan

Yli 300 miljoonaa eurooppalaista on siirtynyt euroaikaan vuoden 2002 ensimmäisenä päivänä.

Suomi siirtyi yhtä aikaa Kreikan kanssa yhteisvaluutta euroon asiaan kuuluvin juhlallisuuksin, ensimmäisinä Euroopan maina.

Lähes kaikki muut Euroopan maat seurasivat perässä tuntia myöhemmin, Portugali ja Irlanti kahta tuntia myöhemmin.

Varaslähdön euroon otti jo paria tuntia aikaisemmin Intian valtameressä sijaitseva, Ranskalle kuuluva Réunionin saarivaltio.

Suomen Pankki avasi kaikki konttorinsa puolilta öin, jotta ihmiset saattoivat käydä vaihtamassa markkojaan euroiksi. Helsingissä euroja jonotti 1500 ihmistä, ja pankki pitikin ovensa auki suunniteltua pidempään. Ruuhkaa oli myös Turun, Tampereen ja Kuopion konttoreissa, Oulussa oli hiljaisempaa.

Suurin osa pankkiautomaateista päivittyy euroaikaan tämän päivän iltaan mennessä, ja viimeistään kahden viikon kuluttua kaikki automaatit jakelevat vain euroja.

"Euroon tottuu jo muutamassa viikossa"

EKP

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg uskoo eurooppalaisten tottuvan uuteen rahaan nopeasti ja vanhan rahayksikön unohtuvan jo muutamassa viikossa.

EKP:n pääjohtaja muistutti vuoden vaihteessa pidetyssä tiedotustilaisuudessaan myös yhteisvaluutan eduista.

- Kun yli 300 miljoonaa ihmistä voi käyttää samaa rahayksikköä 12 eri valtiossa, edut näkyvät heti myös käytännön tasolla. Matkustaminen euroalueella on sujuvampaa ja hintavertailujen tekeminen helpompaa. Lisäksi kansalaiset hyötyvät euroalueen terveestä talouskehyksestä, jossa suositaan kasvua, työllisyyttä ja hyvinvointia, Duisenberg korosti.

EU-maista Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia ovat yhteisvaluutan ulkopuolella.

(MTV3-Reuters-AFP)

Uusi valuutta sai suomalaiset liikkeelle viime yönä kipakasta pakkasesta huolimatta. Monet halusivat saada euroja käteensä heti puolilta öin.

eurojonosta Suomen Pankin edessä (Kymmenen uutiset 01.01.2002).

Kauppojen kassoilla kahden valuutan käyttö aiheutti hämmennystä.

(Kymmenen uutiset 01.01.2002).

Pankkiautomaattien täyttö euroilla on sujunut ilman suurempia ongelmia.

(Seitsemän uutiset 01.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja