Mainos

Suomi ei sittenkään ole perhesurmien kärkimaa

WHO:n tilastojen mukaan vanhemmat eivät surmaa lapsiaan Suomessa enemmän kuin muissa Euroopan maissa, vaikka perhesurmia on viime kuukausina tapahtunut poikkeuksellisen paljon: kuusi perhesurmaa yhdeksässä kuukaudessa.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Martti Lehden mukaan Suomessa surmataan enemmän lapsia kuin Ruotsissa, mutta vähemmän kuin esimerkiksi Belgiassa, Itävallassa tai Saksassa.

– Satunnaistekijöistä johtuvia ryppäitä tulee välillä, mutta Suomi ei silti nouse lapsisurmien kärkimaaksi verrattuna Pohjois- tai EU-maihin, sanoo Lehti.

– Suurin riski kohdistuu alle 1-vuotiaisiin, ja heitä surmataan EU-maissa eniten Latviassa, vähiten Ruotsissa, sanoo Lehti.

Suomessa alle 15-vuotiaita lapsia on surmattu viime viiden vuoden ajan vuositasolla 1,7. WHO:n tilaston mukaan määrä on samaa tasoa kuin Norjassa ja Tanskassa.

Martti Lehti sanoo lapsisurmien olevan yleensä Suomessa hyvin harvinaisia.

– Viimeinen vuosi ei tätä tilastoa muuta. Tilastoja katsotaan 5-10 vuoden aikajänteellä. Jos, ja toivottavasti kun tällainen rypäs ei enää jatku, ei Suomi ole tässä suhteessa ongelmamaa.

– Enemmän olemme ongelmamaa täysi-ikäisten ja keski-ikäisten surmissa. Heidän tekemissään ja heihin kohdistuvassa, sanoo Lehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.