Suomessakin yleiset lääkkeet saattavat aiheuttaa sokeutumista – käytetään diabeteksen ja lihavuuden hoitoon

Diabeteksen ja lihavuuden hoitoon käytettävät semaglutidilääkkeet lisäävät harvinaisen sokeuttavan sairauden riskiä, selvisi tutkimuksessa, johon osallistui lähes 17 000 potilasta.

Tuoreessa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että diabeetikoilla, jotka käyttivät semaglutidilääkitystä, diagnosoitiin harvinainen sokeutta aiheuttava sairaus, NAION, yli neljä kertaa todennäköisemmin kuin niillä, joilla kyseistä lääkettä ei ollut käytössä, kertoo CNN.

Samassa tutkimuksessa ilmeni myös, että niillä ylipainoisilla ja lihavilla, jotka käyttivät semaglutidilääkitystä lihavuuden hoitoon, oli yli seitsemän kertaa todennäköisempää sairastua kyseiseen sairauteen kuin niillä, jotka eivät käyttäneet lääkettä.

Onko sinulla kokemusta Ozempicin tai Wegovyn käytöstä ja lääkkeen aiheuttamista sivuvaikutuksista? 

Etsimme haastateltavaa! Jos haluat jakaa kokemuksesi MTV Uutisten artikkelissa, laita sähköpostia terveystoimittaja Nelli Hyttiselle osoitteeseen nelli.hyttinen@mtv.fi.

NAION eli non-arteriittinen anteriorinen iskeeminen optikusneuropatia on näköhermon sairaus, joka aiheuttaa äkillisen, kivuttoman näön menetyksen toisessa silmässä.

Semaglutidilääke tunnetaan kauppanimillä Ozempic ja Wegovy. Molempia reseptilääkkeitä on myynnissä myös Suomessa diabeteksen ja lihavuuden hoitoon.

NAIONin ja semaglutidin välillä yhteys

Tutkimukseen osallistui kaikkiaan 16 827 potilasta, joista 710 oli tyypin 2 diabetes ja 979 ylipainoa tai lihavuutta.

Diabetesta sairastavista 194 oli käytössään semaglutidilääke, joko Ozempic tai Wegovy.

Ylipainoisista ja lihavista osallistujista Ozempicia tai Wegovya käytti 361 osallistujaa.

Tutkijat kävivät läpi osallistujien potilastietoja kaikkiaan kuuden vuoden ajanjaksolta.

Kuuden vuoden aikana lääkettä käyttävistä diabeetikoista 17 oli saanut NAION-diagnoosin. Ylipainoisista ja lihavista lääkkeiden käyttäjistä NAION-diagnoosiin oli saanut 20, kerrotaan tutkimusraportissa.

Tutkimuksen tulokset viittaavat tutkijoiden mukaan siihen, että semaglutidi ja NAION ovat yhteydessä toisiinsa, mutta lisätutkimusta syy-yhteyden arvioimisesta tarvitaan vielä.

Yhteys ei ole sama kuin syy-yhteys

Yhdysvaltalainen lääkevalmistaja Novo Nordisk korostaa, etteivät  tutkimuksen tulokset riitä osoittamaan syy-yhteyttä semaglutidilääkkeiden käytön ja NAIONin välillä, kertoo CNN.

Novo Nordisk on ainoa lääkefirma, joka valmistaa semaglutidilääkkeitä Yhdysvalloissa.

Yhtiö huomauttaa, että sitä mukaa kun Ozempicia ja Wegovya määrätään yhä useammille potilaille niin diabeteksen kuin lihavuudenkin hoitoon, kasvaa samalla myös niiden ihmisten määrä, jotka ovat vaarassa saada sivuvaikutuksia lääkkeistä.

NAION on suhteellisen harvinainen, siihen sairastuu noin 10 ihmistä 100 000:sta ja jopa lisääntyneellä riskillä, jota semaglutidi mahdolllisesti aiheuttaa, sairaus on suhteellisen harvinainen, kertoo CNN.

Tarkkaa syytä NAIONin syntyyn ei tunneta.

Lääkkeillä havaittu jo aiemmin yhteyksiä näkömuutoksiin

Endokrinologi ja lihavuuslääkäri Disha Narangin mukaan muutokset verensokeritasoissa voivat vaikuttaa silmän linssin muotoon, mikä voi vaikuttaa näkökykyyn, kertoo CNN.

Semaglutidilääkkeet puolestaan saavat kehon tuottamaan lisää insuliinia verensokerin alentamiseksi, mikä on jo aiemmin yhdistetty tilapäisiin näönmuutoksiin. 

Lääkkeitä käyttäneillä diabeetikoilla on huomattu diabeettisen retinopatian pahenemista tai silmän takaosan verisuonten vaurioitumista. Asiantuntijat ovat yhdistäneet sairauksien pahenemisen nopeasta tapahtuneeseen verensokeritasojen muutoksiin.

Sekä Ozempicin että Wegovyn mahdollisten sivuvaikutusten listauksessa kerrotaan jo, että näkömuutokset ovat mahdollisia.

Novo Nordisk tutkii parhaillaan, onko semaglutidin käytön ja daibeettisen retinopatian välillä yhteyttä, kertoo CNN.

Tutkimuksen on määrä valmistua vuonna 2027.

Tohtori ja neuro-oftalmologi Andrew Lee kertoo CNN:lle, että vaikka semaglutidin ja NAIONin välisen yhteyden suhteen on tiedossa biologisesti uskottava mekanismi, ei niiden välinen yhteys vielä tarkoita, että kyseessä olisi syy-yhteys, eli että  lääke aiheuttaisi silmäsairautta.

Asiantuntijat kehottavatkin, että niiden potilaiden, joilla on jo ennestään näköhermo-ongelmia tai näön menetystä, kannattaa keskustella Ozempicin ja Wegovyn käyttöön liittyvistä mahdollisista riskeistä ja hyödyistä lääkärinsä kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat