Suolistohormoneihin perustuvat lääkkeet ovat vieneet lihavuuden hoidon uudelle tasolle – Jennin paino putosi 60 kiloa

Jenni laihdutti 60 kiloa kylläisyyshormonia sisältävän lääkkeen avulla - näin elämä muuttui 10:16
Jenni laihdutti 60 kiloa kylläisyyshormonia sisältävän lääkkeen avulla. Miten elämä muuttui?

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Helsingin yliopiston Lihavuustutkimusyksikön professorin, Kirsi Pietiläisen, mukaan lihavuuden tutkinnassa on päästy vihdoin juurisyiden äärelle.  

Kirsi Pietiläinen toteaa, että lihavuutta ymmärretään nykyään paremmin ja sen hoidossa on siirrytty uudelle aikakaudelle. 

Kun tiedämme lääketieteellisesti, mistä on kysymys, niin pystymme myös antamaan siihen apua, Pietiläinen sanoo. 

Tärkein syy lihavuuden hoidon edistymiselle ovat siihen käytettävät uudet lääkkeet. Pietiläisen mukaan lihavuuden ja hormonien välinen yhteys on tunnettu jo useiden vuosien ajan, mutta aiemmin turvallisia ja toimivia lääkkeitä ei ole ollut saatavilla. 

Meiltä on puuttunut turvalliset ja tehokkaat lääkkeet puuttua lihavuusbiologiaan, mutta se on viimeisen viiden vuoden aikana muuttunut, Pietiläinen sanoo. 

Kylläisyyden tunteen puuttuminen on lihavuuden keskeinen syy ja kriteeri hoitoonpääsylle

Käytännössä lihavuuden taustalla on usein häiriö tai tila aivojen kylläisyyskeskuksessa, joka pyrkii pitämään painon korkealla. Laihdutuslääkkeen saamisen kriteerinä Pietiläinen mainitsee painoindeksin (BMI) 30 tai 27, jos henkilöllä on sairauksia, joihin laihtuminen auttaa. Pelkän painoindeksin sijaan Pietiläinen pitää kuitenkin juuri kylläisyyden tunnetta tärkeänä kriteerinä hoidon saamiseksi. 

Jos henkilö kokee, että hänellä on nimenomaan kylläisyyden puutteesta kyse, niin tämän tyyppiseen ongelmaan kylläisyyslääkkeet sopivat hyvin, Pietiläinen sanoo. 

Kylläisyyden tunteen puuttumiseen vaikuttaa suolistohormonien puute. Lääkkeet saavat aikaan suolistohormonien tuotannon, mutta niitä nostaa myös esimerkiksi hyvä uni, liikunta ja kuitupitoinen ruoka.

Pietiläisen mukaan paino lähtee monilla lääkkeen avulla laihtuneilla uudelleen nousuun, jos lääke lopetetaan äkkinäisesti. Hän kehottaakin suhtautumaan sen käyttöön ja myös lopettamiseen maltilla. Parhaassa tapauksessa elimistön oma suolistohormonituotanto virkistyy lääkkeen lopettamisen jälkeen. 

Jenni Kinnari alkoi syömään kylläisyyshormonia sisältäviä lääkkeitä neljä vuotta sitten. Lääkkeiden syöminen muutti kaiken ja hän on sittemmin laihtunut 60 kiloa. 

Katso yllä olevalta videolta Kinnarin tarina.

Lue myös:

    Uusimmat