Suomessa 50 vuoden päästä Unkarin kaltainen ilmasto – tulossa maailman historian suurin muutos

2:14

Ilmastonmuutos aiheuttaa suuria muutoksia Suomen luonnossa seuraavien 50 vuoden aikana. Niin kasvi- kuin eläinlajistokin muuttuvat paljon. Luonnon muuttumista huomattavasti suurempi ongelma Suomelle ja muulle Euroopalle on kuitenkin kasvavan ruoka- ja vesipulan aiheuttama ilmastopakolaisuus.

Nuuksion kuiva ja karu kangasmetsä näyttää aivan toisenlaiselta 50 vuoden kuluttua.

– 50 vuoden päästä vuonna 2067 tämä on rehevöitynyt kovasti ja täällä kasvaa kuusta paljon enemmän. Kuuset ottavat ylivallan. Sitten täällä on lehtipuita, haapaa, koivua ja yksi pieni tammikin tuossa. Pyökkiä ja vaahteraakin saattaa olla, kuvailee Suomen ympäristökeskuksen biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro.

Eteläiset lajit syrjäyttävät pohjoisia lajeja

Lumiaro on vastikään saanut valmiiksi laajan kartoituksen siitä, millaisia muutoksia ilmastonmuutos aiheuttaa Suomessa seuraavien 50 vuoden aikana.

Ilmasto on lämmennyt vähintään neljässä asteella ja Suomessa on Unkarin kaltainen ilmasto. Kasvien lisäksi myös eläinlajisto muuttuu.

– Eteläiset lajit syrjäyttävät pohjoisen lajeja. Esimerkiksi tässä metsässä voisi olla vaikka isokauris eli saksanhirvi tai visentti, jos ne olisi tuotu tänne, toteaa Lumiaro.

Pesukarhuja ja sakaaleja

Meille voi asettua myös pesukarhuja ja sakaaleja. Linnuista yleistyvät esimerkiksi kattohaikarat, käärmekotkat, harjalinnut ja sininärhet.

Sen sijaan esimerkiksi metsäjänis, myyrät ja itämeren- ja saimaannorpat taantuvat. Kaloista rautu, taimen, siika ja harjus katoavat vesistöistä.

Itämeren pinta nousee 20 sentillä. Levälauttoja nähdään runsaasti 50 vuoden päästäkin, koska ravinnevalumat Itämereen kasvavat sateiden lisääntymisen myötä.

Niityt ja kedot kasvavat umpeen ja pusikoituvat. Päivänkakkaroiden sijaan pientareilla kasvaa unikoita.

Jopa kaksi miljardia ilmastopakolaista

Viljelyolosuhteet Suomessa ovat tulevaisuudessa ihanteelliset.

– Maanviljelys tulee lisääntymään huikeasti, koska Keski-Euroopan vilja-aitta siirtyy tänne pohjolaan. Neljä astetta lämpimämpi Suomi on vilja-aitta, ennakoi Lumiaro.

Ruuantuotannolle onkin tarvetta, koska lämpenevä ilmasto aiheuttaa vesipulaa ja ruokapulaa esimerkiksi Afrikassa, Lähi-idässä ja Intiassa. Samaan aikaan maapallon väestö kasvaa vauhdilla.

Vuonna 2050 jo viisi miljardia ihmistä kärsii ruuan ja puhtaan veden puutteesta. Edessä voi olla valtava pakolaisongelma.

– Jos heistä kaksi miljardia lähtee liikkeelle ja tulee Eurooppaan, silloin Suomessa voisi olla noin 110-120 miljoonaa pakolaista. Oikeasti emme tietenkään tiedä, paljonko pakolaisia päätyy Suomeen, mutta paine on valtava, Lumiaro arvioi.

Syken Lumiaro ei usko, että Pariisin ilmastosopimus ja luvatut päästövähennykset muuttaisivat tilannetta.

– OECD-maat tekevät hyvää työtä ja päästöt vähenevät, mutta muualla maailmassa väestö kasvaa. Ihmisten hyvinvointi lisääntyy Kiinassa ja Intiassa. Afrikan väkiluku nelinkertaistuu vuosisadassa. Se tarkoittaa, että energian ja ruuan tarve kasvaa, päästöt kasvavat ja ilmastonmuutos voimistuu.

– Seuraavat 50 vuotta on niin isoa muutosta, ettei sellaista ole maailman historiassa nähty.

Näinä päivänä on Suomessa saatu nauttia aurinkoisista kesäsäistä. Helle on maistunut ihmisten lisäksi myös eläimille.

3:42

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja