Suomenlahdella lentää vilkas venäläiskoneiden letka – mukana kaksi armeijan konetta, joiden alkupiste ja määränpää salainen

Flightradar näyttää lentokoneletkan: Suomenlahdella vilkasta venäläiskoneiden liikehdintää 0:25
Mitä nämä koneet tekevät Kaliningradissa? Venäjän ilmavoimien Iljushin-IL-76 tallentui Flightradar24:ään.

Suomenlahdella liikennöi tällä hetkellä paljon venäläiskoneita.

Samaan aikaan, kun Venäjä sotii Ukrainan kanssa Itä-Euroopassa, on Suomenlahden läpi kulkeva lentoreitti Moskovasta ja Pietarista Kaliningradin alueelle muuttunut viime päivinä vilkkaaksi.

Reaaliaikaista lentoseurantaa näyttävä Flightradar24-nettisivuston kartta todistaa, että alkuviikosta venäläisiä matkustajakoneita on lentänyt huomattavia määriä Suomenlahden kautta Venäjän eksklaaviin Kaliningradiin.

Osaksi ilmiö selittyy sillä, että matkustajakoneet joutuvat Kaliningradiin halutessaan nyt kulkemaan Suomenlahden kautta, sillä lentäminen esimerkiksi Liettuan ja Latvian lävitse ei ole enää mahdollista.

Yläpuolelta löytyvältä videolta on nähtävissä, kuinka koneita oli keskiviikkona puolilta päivin ilmassa yhtä aikaa jopa kymmenen kappaletta, kaikki ne kulkivat Suomenlahden kautta.

Matkustajakoneiden lisäksi Suomenlahdella on tallentunut karttakuviin myös muita kuin matkustajakoneita.

Eilen karttakuviin jäi Russian Federation State ATM Corporation -taholle kuuluva lentokone, jonka läheisyydessä kävivät lentämässä myös eilen Kuopiosta matkaan lentäneet Hornet-hävittäjät.

Kuva tästä nähtävissä yläpuolelta löytyvältä videolta.

Torstaina taas Suomenlahtea pitkin Kaliningradin suuntaan matkaa taittoi kaksi Venäjän ilmavoimien raskaan sotakaluston kuljettamiseen tarkoitettua Iljushin Il-76 -lentokonetta.

Kummankin koneen lentohistoria osittain salainen, eikä niiden lähtöpaikkaa tai määränpäätä ole varmistettu nettisivun toimesta.

Katso kuvakaappaukset koneista Flightradar24-palvelusta yläpuolelta.

Haetaanko Kaliningradista lisää sotakalustoa ja miehistöä?

Suomen puolustusvoimien ex-tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Pekka Toveri kertoo, että vilkas lentoliikenne Kaliningradista Venäjälle voi kertoa monesta asiasta.

Yksi syy voi olla se, että Venäjä tarvitsee tällä hetkellä lisää sotakalustoa, jota Kaliningradista löytyy. Toverin mukaan voi myös olla, että Venäjä tarvitsee lisää joukkoja sotimaan, ja kaikki tukikohdat maailmalta pyritään tällä hetkellä kartoittamaan ja hyödyntämään.

Se on nähty, että Venäjä pyrkii Syyriaa myöten rekrytoimaan, jos jostain löytyisi ylimääräisiä sotilaita. Kaliningradissahan on merivoimien, ilmavoimien ja maavoimien armeijakunta suojaamassa enkaavia. Jos kovasti lentokoneita menee, ja ne ovat sotilaskuljetuksia, se voi kertoa siitä, että yritetään keksiä tällä hetkellä joukkoja lisää, Toveri kertoo.

Venäjän on tiedetty säilyttävän Kaliningradin alueella paljon asekalustoa, johon kuuluu muun muassa sotalentokoneita sekä lyhyen kantaman Iskander-ohjuksia.

Iskanderit ovat täsmäohjuksia, jotka voivat kuljettaa myös ydinkärkiä.

Hoidetaanko Kaliningradissa haavoittuneita?

Toverin mukaan on myös mahdollista, että Venäjä voisi myös pyrkiä mahdollisesti viemään henkilöstöä Kaliningradiin. Tähän voisi mahdollisesti kuulua sodassa haavoittuneita sotilaita.

Kaliningradissa sijaitsee iso sotilassairaala.

– Jos 5 000 venäläistä sotilasta on kaatunut jo sodassa, niin se voi tarkoittaa helposti 15 000 haavoittunutta sotilasta. Sellaisen porukan sairaalahoitojärjestelyt ovat isoja ja vaativat erikoisjärjestelyjä. Ehkä heidät halutaan viedä pois kansan silmistä Moskovasta ja Pietarista myös Kaliningradiin.

Toveri haluaa muistuttaa, että Venäjällä alkavat keväisin uuden varusmiesten saapumiserän kutsunnat, ja se tarkoittaa laajaa joukkojen siirtelyä alueilta toiselle.

– Ne kylläkin alkavat normaalisti vasta huhtikuussa, joten siihen nähden, se voi olla tällä hetkellä vielä vähän liian aikaista.

MTV Uutiset tavoitti Puolustusvoimat, mutta he eivät halunneet kommentoida venäläiskoneiden liikehdintää Suomenlahdella.


Lue myös:

    Uusimmat