Suomen yleisurheilupomo avasi ”aggressiivisen” olympiafinaalin kulissivääntöä – ”Aika raju on hypätä”

Loppukilpailussa oli 15 hyppääjää normaalin 12 sijaan. Aloituskorkeus oli todella korkea 450, josta rimaa nostettiin heti lukemaan 470. Suomen yleisurheilujoukkuetta Tokiossa johtava Tuomo Salonen pyysi heti uudelleenharkintaa korotusten tultua julki.

Salonen kuvasi korotuksia aggressiivisiksi. Moni oli samaa mieltä, että korotukset olivat nimenomaan aggressiiviset.

Suomen esitys korotuksista oli 440-460-470-480. Näin korkeuksia olisi tullut yksi lisää, mutta se olisi ollut kilpailijoille helpommin lähestyttävä.

– Tehtiin ensin virallinen pyyntö kisatoimistoon, eli technical information centerin kautta. Se tehtiin kirjallisena ja saatiin myös kirjallinen vastaus, jossa he pitäytyivät kannassaan. Kävin keskustelua kisatoimiston kanssa, että voisiko sinne ainakin jonkun korkeuden lisätä, Salonen avasi.

Salonen ei luovuttanut, vaan pyysi myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton vastuuhenkilön keskusteluun. Hänen vastauksensa oli tyly, Murron mukaan ”hankkikaa parempia urheilijoita”.

– Minä huomautin, että tämä on olympiafinaali, kyllä täällä parhaat ovat.

Salonen oli jo etukäteen keskustellut Ruotsin joukkueen kanssa asiasta, ja kun pelkkä sinivalkoinen sana ei mennyt läpi, hän sai Ruotsin lisäksi Slovenian, Ukrainan ja Kuuban puoltamaan Suomen kantaa. Kanadan joukkueesta sanottiin, että heille käy kumpi vain, he eivät Suomen aloitetta vastusta.

– Laskimme, että yhdeksällä viidestätoista finalistista tämän kauden paras on 470 tai vähemmän. Aika rajua on hypätä toisena korkeutena 470. Otin niiden urheilijoiden maihin yhteyttä. Kiina taisi olla ainoa, joka ei vastannut, Salonen selvitti.

Murto saattoi olla lopulta isojen korotusten hyötyjä, hän ylitti 450 ensimmäisellään ja oli sen ansiosta viides. Pudotuksia avauskorkeudesta tuli yhteensä 17, myös lopulta olympiavoittoon hypännyt Katie Nageotte pudotti 450 kahdesti. Vain neljä naista pääsi yli 470.

– Ei se mitään, me pärjäämme oikein hyvin tämän asian kanssa. Olimme jo toissa päivänä asian päällä, tiesimme koko ajan mitä tapahtuu. Kun tiesimme, ettei se mene eteenpäin, tiesimme että näillä mennään. Ei se varmaan lajille ollut hyväksi, eikä tuolle kilpailulle, mutta hypätään tasan niillä säännöillä mitkä on, Salonen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja