Suomen taivaalla loistanut Space X:n raketti sai monet hieraisemaan silmiä: "Ajateltiin, että mitähän nyt tapahtuu" – katso video

3:27
Näin Space X:n Falcon 9 -kantoraketin laukaisu näkyi Suomen yötaivaalla.

Viime yönä monet olivat tarkkailemassa Perseidien tähdenlentoja, ja saivat lisäksi nauttia erikoisesta valopallosta. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n mukaan kyse oli raketin laukaisusta.

Hilda Penninkangas oli monen muun tavoin ystävineen katselemassa Perseidien meteoriparven aiheuttamia tähdenlentoja viime yönä, kun hän yhtäkkiä havaitsi kirkkaan valopallon yötaivaalla.

– Se oli tosi hieno, mutta myös tosi pelottava. Ajateltiin, että mitähän nyt tapahtuu, Tampereen Lielahdessa taivalle katsellut Penninkangas kertoo.

Hän kertoo valopallon liikkuneen hitaasti taivaalla muutaman minuutin, ja sen ympärille muodostuneen savumaisen rinkulan, joka näytti tulevan kohti.

– Kukaan meistä ei tiennyt, mikä se oikein oli, Penninkangas kertoo.

Ursa: kyseessä raketin laukaisu

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n tiedottajan Anne Liljeströmin mukaan valoilmiöstä oli tullut Ursan havaintopalveluun parikymmentä havaintoa aamuun mennessä.

– Kyseessä on Kaliforniasta laukaistu Falcon 9 -kantoraketin ylimmän vaiheen jälkipoltto, Liljeström kertoo.

Liljeströmin mukaan Space X:n Falcon 9-kantoraketilla oli kyydissään 46 Starlink-satelliittia, jotka ovat matkalla kiertoradalle. Hän kertoo, että rakettien laukaisut sinällään eivät ole harvinaisia.

– Falcon 9 -kantoraketteja laukaistaan tämän tästä, ja itärajan takaa löytyy myös Plesetskin kosmodromi, josta myös laukaistaan raketteja.

Liljeström kertoo, että Ursa ry:n Taivaanvahti-palveluun on tullut tänä vuonna havaintoja jo kolmesta eri laukaisusta. 

– Tietysti viime yönä ihmiset ovat runsain joukoin olleet katsomassa tähdenlentoja, ja tämä raketinlaukaisu on sitten tullut monelle yllättäen vielä silmäkarkiksi, hän toteaa.

Liljeström kertoo, että Kaliforniasta asti laukaistu raketti on ollut nähtävissä Suomesta siksi, että rakettien lentorata ei ole kohtisuoraan ylöspäin.

– Kun raketti laukaistaan, se lähtee kiertämään hitaasti maapalloa. Tässä tapauksessa raketin rata on mennyt sopivasti Suomen yli.

Perseidejä näkyy viikonloppuna

Perseidien meteoriparven mukanaan tuomia tähdenlentoja on nähtävissä tulevinakin öinä. Liljeströmin mukaan sääolosuhteet ovat otolliset taivaan tarkkailuun.

– Näyttäisi tulevan selkeitä öitä, jolloin voi hyvin mennä havaitsemaan tähdenlentoja puolenyön jälkeen. Kahden maissa yöllä on yleensä parhaat apajat, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja