Mainos

Suomen suurimman huumeiden nettikaupan tuomio sai sinetin – menetti miljoonilla arvoa nostaneet bitcoinit valtiolle

Suomen suurimpana huumeiden nettikauppana pidetyn Douppikauppa-tapauksen käsittely Suomen oikeusistuimissa päättyi toissapäivänä, kun korkein oikeus eväsi tapaukselta valitusluvan.

Tapauksen päätekijä Lasse Juhani Kärkkäinen oli vaatinut, että häneltä takavarikoitua bitcoin-virtuaalivaluuttaa ei olisi pitänyt arvottaa rikoshyödyn laskemisessa takavarikointiajan arvon mukaan. Bitcoinin arvo nousi voimakkaasti huumekauppiaan kiinnioton jälkeen, ja nykyarvolla niiden arvo olisi toistakymmentä miljoonaa euroa. Tämän on huomattavasti yli oikeudessa arvioidun rikoshyödyn, ja vastaaja olisi toivonut bitcoinien arvonnousun kuittaavan hänen maksettavakseen tulevat korvaukset.

Puolustus oli vaatinut myös erään syytekohdan kumoamista ja tuomion merkittävämpää alentamista sillä perusteella, että vastaaja oli auttanut viranomaisia asian selvittämisessä.

Korkein oikeus ei kuitenkaan katsonut valituslupaa tarpeelliseksi, ja hovioikeuden tuomio jää voimaan. Hovioikeus oli tuominnut Kärkkäisen 10 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Valtio kerännee virtuaalirahalla muhkean tilin

Helsingin Sanomat kertoo, että Kärkkäisen bitcoinit tullaan myymään eteenpäin muiden valtiolle päätyneiden bitcoinien tapaan huutokaupalla. Päätöksen myötä hyöty bitcoinien arvonnoususta koituu valtiolle, mutta ei rikoksesta tuomitulle.

Kärkkäinen kertoo MTV Uutisille, että tapaus aiotaan viedä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Puolustus katsoo, että Kärkkäisen asuntoa ja omaisuutta ei olisi tullut laittaa ulosottoon, sillä tuleva bitcoinien kauppa olisi kattanut hänen menetettäväkseen katsotun rikoshyödyn.

Douppikauppa kävi huumekauppaa internetin salatussa Tor-verkossa, jossa se aluksi myi huumeita suoraan käyttäjille, mutta lopuksi rekrytoi itselleen alakauppiaita, joiden tukkurina toimi. Kauppaa käytiin muun muassa useilla kiloilla amfetamiinia ja ekstaasia, tuhansilla LSD-lapuilla sekä erinäisillä muilla huumausaineilla. 

MTV Uutiset on seurannut tapauksen etenemistä pitkään.

2:24

2:13

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.