Mainos

Suomen Pankkikin varoittaa jo asuntolainojen paisumisesta – ehdottaa viranomaisvalvontaa: ”Kokonaiskuva hämärtynyt”

1:41

Video: Matalien korkojen aika ruokkii velkaantumista – "Pankki antaa lainaa liian helposti"

Viranomaisilta puuttuu keinoja hillitä asunto- ja muuta luotonantoa ja kotitalouksien velkaantuneisuutta, kertoo Suomen Pankki tiedotteessaan. Suomen Pankki ehdottaa, että kotitalouksien lainoista pidettäisiin rekisteriä, josta viranomaiset saisivat tietoja lainoista.

Suomen Pankki ehdottaa, että kotitalouksien lainoista pidettäisiin positiivista luottorekisteriä, jotta luotonantaja ja viranomaiset saisivat tietoja kotitalouksien velkojen rakenteesta ja jakautumisesta.

– Suomen makrovakausvälineistöä tulisi täydentää luottojen kysyntää hillitsevillä välineillä, jotka rajoittavat kotitalouksien velan määrää suhteessa tuloihin, toteaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

– Makrovakausvälineillä tulisi voida jarruttaa lainanottoa riippumatta siitä, mistä lähteistä ja mihin tarkoituksiin lainaa otetaan, Nykänen lisää.

Perustelee lainojen ja talouskriisien yhteydellä

Suomen Pankki perustelee ehdotustaan sillä, että monia suurempia finanssikriisejä on edeltänyt asuntoluotonannon ja kotitalouksien velkaantumisen liiallinen kasvu.

Velkaantuminen myös syventää kriisejä, sillä velkaantuneet taloudet supistavat kulutustaan voimakkaasti talouden häiriötilanteissa, mikä vähentää kysyntää ja lisää siten työttömyyttä.

Yritysten vaikeudet taas kasvattavat pankkien luottotappiota ja heikentävät niiden kykyä myöntää luottoja.

Taloyhtiölainat hämärtävät kokonaiskuvaa riskeistä

Huolta herättävät siis ennen kaikkea asuntolainat. Kotitalouksien asumisvelasta yhä suurempi osuus on asunto-osakeyhtiöiden lainoja, joilla on rahoitettu vanhojen taloyhtiöiden korjausta ja uusien rakentamista.  

Suomen Pankki huomauttaa, että taloyhtiölainojen kasvu ja takaisinmaksuaikojen pidentyminen on hämärtänyt kokonaiskuvaa lainan riskeistä.

Etenkin uusien asuntojen kaupassa taloyhtiölainoilla on täydennetty henkilökohtaisia asunto- ja sijoitusasuntolainoja, sillä yhtiölainoilla rahoitetaan usein merkittävä osuus ostettavan asunnon velattomasta hinnasta.

Suomen Pankki on huolissaan myös kulutusluottojen ja maksuhäiriömerkintöjen määrän nopeasta kasvusta.

Asiasta uutistoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja