Mainos

Suomen Pankki nosti huutokauppakorkoa

Suomen Pankki nosti tänään rahamarkkinoiden keskeisenä ohjauskorkona toimivaa huutokauppakorkoa 0,15 prosenttiyksikköä.

Huutokauppakorko nousi 3,25 prosentista 3,40 prosenttiin. Koron noston taustalla ovat Suomen pitkään nopeana jatkunut talouskasvu ja keskuspankin pyrkimys inflaatiopaineiden hillitsemiseen.

Ohjauskorkoa nostettiin edellisen kerran viime syyskuussa. Tuolloin keskuspankki aloitti rahamarkkinoiden kiristämisen nostamalla ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksikköä.

Tavoitteena euro-maiden inflaatiotaso

Huutokauppakoron korotuksella Suomen Pankki pyrkii pääjohtaja Sirkka Hämäläisen mukaan inflaatiovauhdin painamiseen samalle tasolle muiden euroon tulevien maiden kanssa. Samalla Suomen korkotasoa viedään lähemmäksi odotettavissa olevaa eurokorkotasoa.

-Rahaliittoon todennäköisesti ensimmäisenä siirtyvissä maissa inflaatiovauhti on alentunut selvästi ja on tällä hetkellä lähes prosenttiyksikön alhaisempi kuin Suomessa. Inflaatioeron kasvu Suomen ja EU:n ydinmaiden välille olisi rahaliittoon siirtymisen kannalta haitallista, sanoi Hämäläinen.

Suomen talouskasvu on EU-maiden nopeinta ja korkotaso alhaisin. Koronnoston jälkeenkin Suomen ja Saksan korot ovat unionin alhaisimpia, muistutti Hämäläinen. Suomen kokonaistuotannon kasvuvauhti on lähes kolme prosenttiyksikköä nopeampi kuin 11 ennakoidun euro-maan keskimääräinen kasvuvauhti.

Korkoja joudutaan Hämäläisen mukaan joka tapauksessa nostamaan jonkin verran euroon siirryttäessä, koska Suomen korkotaso on EU-maiden alhaisin. Ohjauskoron korotus on myös sen vuoksi perusteltu.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.