Mainos

Suomen musiikin historia palkittiin vuoden 1997 Tieto-Finlandialla

Kolme professoria Fabian Dahlström, Mikko Heiniö ja Erkki Salmenhaara saivat vuoden 1997 Tieto-Finlandian. Heidät palkittiin neliosaisesta teossarjasta Suomen musiikin historia. Sarja on tieteen viimeinen sana suomalaisesta musiikkihistoriasta ja kansallinen merkkiteko, kiittää palkintolautakunta.

Palkinnon saaja julkistettiin tänään Helsingissä. Tieto-Finlandia on 100 000 markkaa eli saman suuruinen kuin kirjallisuuden Finlandia-palkinto. Tunnustuksen jakaa tavan mukaan Kirjasäätiö. Se annetaan ansiokkaalle kotimaiselle tietokirjalle, joka esittelee uutta tutkimusta tai ottaa ajankohtaisesti kantaa. Palkinto myönnettiin nyt yhdeksännen kerran.

Arvo säilyy vuosikymmeniä

Teossarjan arvo haku -ja tietoteoksena säilyy vuosikymmeniä, ennusti palkintolautakunta. Lähes joka sivulla on "uutta tietoa", joka yhdistyy kirjoittajien persoonalliseen tutkijanotteeseen ja omaan kokemukseen musiikin maailmasta.

Teossarjan ensimmäisen osan nimeltään Ruotsin vallan ajasta romantiikkaan ovat kirjoittaneet Dahlström ja Salmenhaara. Toinen ja kolmas osa, Kansallisromantiikan valtavirta ja Uuden musiikin kynnyksellä, ovat Salmenhaaran käsialaa. Heiniö on kirjoittanut neljännen aikamme musiikkia käsittävän osan.

Vankkaa asiantuntemusta

Professori Fabian Dahlström kuuluu pohjoismaalais-saksalaiseen tutkijapiiriin, joka käsittelee Itämeren alueen musiikkielämää. Hän on mm. osallistunut Musiken i Sverige- ja Musiken in Norden -teosten toimitustyöhön.

Professori Mikko Heiniötä kiinnostavat eritoten nykymusiikki, sen esteettis-filosofiset kysymykset sekä musiikkiin liittyvä kielenkäyttö.

Professori Salmenhaara on luonut uran paitsi tutkijana myös säveltäjänä. Hänen tuotantoonsa kuuluvat mm. ooppera Portugalin nainen ja viisi sinfoniaa. Hän on kirjoittanut ja toimittanut parikymmentä teosta musiikin teorian, analyysin ja historian alalta. Salmenhaara on myös aiemmin saanut julkista tunnustusta, vuonna 1988 valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Vuoden professoriksi hänet nimettiin keskiviikkona.

Kiitosta sai myös teossarjan ulkoasu. Graafisena suunnittelijana on toiminut Tarina Lounasmaa. Toimituskuntaan ovat kuuluneet Liisa Aroheimo-Marvia, Paula Karlsson, Riitta Paanen, Riitta Toiviainen ja Tarja Virtanen.

Tieto-Finlandian saaja valittiin palkintolautakunnan asettamien kuuden ehdokkaan keskuudesta. Lautakunnassa työskentelivät dosentti Osmo Pekonen ja hammaslääkäri Erik Toivanen sekä puheenjohtajana dosentti Laura Kolbe.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.