Suomalaisottelijalta harvinainen temppu judon MM-kisoissa: "Pikkupojasta asti unelma"

Suomalaisjudoka Luukas Saha voitti MM-pronssia Abu Dhabissa ja täytti pikkupojasta asti hellimänsä unelman.

Luukas Saha ylsi todelliseen harvinaisuuteen maanantaina judon MM-kisoissa Arabiemiraattien Abu Dhabissa. Hienosti läpi päivän otellut Saha voitti MM-pronssin alle 66-kiloisten sarjassa ottaen Suomelle kautta aikain toisen MM-mitalin judon aikuisten sarjoissa ja ensimmäisen sitten syksyn 1981. Tuolloin Juha Salonen voitti MM-pronssin.

– Onhan tämä uskomaton tunne. Tämä mitali on ollut pikkupojasta asti unelma, ja tämän eteen on töitä tehty. Vaikea sanoiksi pukea, aikamoinen pyörremyrsky pääkopassa, 25-vuotias Saha kuvaili STT:lle.

– Aika harva judoka voi MM-mitalia odottaa. Varsinkin tämä meidän sarja on tosi tiukka, älyttömän monta mitaliehdokasta ja marginaalit pienet. En tiedä odotinko (tätä), mutta sen tiedän, että uskoin omaan tekemiseeni ja tiesin, että voin voittaa kenet tahansa.

Saha otti pronssiottelussa nopean sidontavoiton Tadzhikistanin Nurali Emomalista. Avausottelussaan hän voitti Algerian Kais Moudeteren ja toisessa ottelussaan Bulgarian Yanislav Gerchevin. Seuraavaksi kukistui Ranskan Daikii Bouba, mutta sen jälkeen poolifinaalissa Italian Matteo Piras oli Sahaa parempi. Paikka mitaliottelussa ratkesi kuitenkin suomalaiselle, kun Etelä-Korean An Ba-ul jätti keräilyottelun väliin.

Voitto varmisti paitsi hyvin harvinaisen suomalaismitalin myös Sahalle paikan Pariisin olympialaisten judoon. Paikka on Suomen toinen Pariisin olympiajudoon,sillä aiemmin paikan on ottanut raskaan sarjan Martti Puumalainen.

– Samalla tuli tuo paikka, kyllä. Sitä en miettinyt tänään enkä oikeastaan ennen kisojakaan, keskityin vain MM:ään. Mutta joo, onhan tuokin (olympiapaikka) tietysti unelmien täyttymys, Saha totesi.

– Ennen Pariisia ei ole enää kisoja. Pientä nollausta (ennen olympiaa), kalastamista ja muita juttuja ja katsotaan sitten, minne päin lähdetään leireilemään ja valmistautumaan kohti olympialaisia.

MM-avauspäivän muista suomalaisista Turpal Djoukaev voitti avausottelunsa ja hävisi toisen ottelunsa. Valtteri Olin sekä Pihla Salonen hävisivät kukin heti ensimmäisen ottelunsa. Kisat jatkuvat suomalaisittain tiistaina, kun Eetu Ihanamäki ottelee alle 81-kiloisissa. Puumalainen on tositoimissa torstaina.

Juttua muokattu 20.5. kello 22.04. Täydennetty Sahan kommenteilla ja muilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat