Suomella on keskeinen rooli IMF:n pääjohtajan etsinnässä – puheenjohtajamaa hakee yhteistä eurooppalaista ehdokasta

EU:ssa etsitään yhteistä eurooppalaista ehdokasta IMF:n johtoon ja Suomi näyttelee etsinnässä keskeistä roolia.

EU-puheenjohtajamaana Suomi on EU-lähteen mukaan koordinoimassa etsintää yhdessä euroryhmän puheenjohtajan Mario Centenon kanssa. Yhteisen ehdokkaan löytämistä pidetään tärkeänä, ja eurooppalaisella on perinteisesti ollut myös hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi maanantaina, että nimitysprosessista käydään keskustelua Brysselissä, jossa valtiovarainministerit ovat maanantaina ja tiistaina koolla.

–  IMF:n johtaja on merkittävä asema, ja paikka on perinteisesti ollut eurooppalaisilla. Varmaan tullaan käymään jonkinnäköistä keskustelua, lähinnä prosessista, Lintilä sanoi.

Nimityspäätöksen aikataulu on Lintilän mukaan vielä epäselvä. Päätös tarvitaan kuitenkin nopeasti, koska Christine Lagarden kausi Euroopan keskuspankissa käynnistyy marraskuun alussa.

Uutistoimisto Bloombergin veikkailuissa esiin nousseiden Alexander Stubbin, Jyrki Kataisen ja Olli Rehnin mahdollisuuksia suomalaisministeri ei halua vielä arvioida.

–  Ihan turha spekuloida tällä hetkellä. Ketään ei ole mainittu, koska yhtään keskustelua ei ole vielä käyty.

Stubb ilmaissut kiinnostuksensa

Kolmikosta Stubb on ainut, joka on kertonut kiinnostuksestaan. Katainen kommentoi viikonloppuna avustajansa välityksellä, ettei ole kiinnostunut tehtävästä. Rehn ei ole vielä kommentoinut.

Onko Suomen puheenjohtajamaana mahdollista lobata omaa ehdokasta?

–  Katsotaan nyt, mihin keskustelu menee. Kyllä varmaan kokouksen sivussa tullaan käymään erilaisia keskusteluita, Lintilä vastaa.

Nimityspäätös johtokunnassa

Nimityksestä päättää IMF:n 24-jäseninen johtokunta, mutta johtokunnan jäsenet seuraavat maidensa antamaa ohjeistusta. Suomen Pankin osastopäällikkö Mika Pösö edustaa tällä hetkellä johtokunnassa Pohjoismaiden ja Baltian yhteistä vaalipiiriä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan paikka vapautuu, koska Lagardea esitetään EKP:n johtoon.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja